اطلاعیه ۱۶۲۱ کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان

سرکوب اقتصادی بهاییان در ایران

پس از انقلاب، فشار اقتصادی بر بهائیان با مصادره اموال و اخراج از مشاغل همراه بود. کارخانه‌هایی مانند زمزم، جنرال تایر، فیروز، جانسون و ارج به دلیل تعلق به بهائیان مصادره شدند و هزاران کارگر بهایی شغل خود را از دست دادند.

بر اساس قوانین تبعیض‌آمیز، تمامی بهائیان شاغل در ارتش و دولت اخراج و از حقوق بازنشستگی و بیمه محروم شدند. در سال ۱۳۵۹، پاک‌سازی بهائیان از آموزش‌وپرورش آغاز شد و تا سایر وزارتخانه‌ها گسترش یافت، که منجر به اخراج حدود ۱۰ هزار نفر شد. در چهار دهه اخیر، علاوه بر ممنوعیت تحصیل و کسب‌وکار، بهائیان با اعدام، بازداشت، تخریب منازل و گورستان‌ها نیز مواجه بوده‌اند.

بهائیان از بسیاری مشاغل، از جمله فرهنگی، مطبوعاتی، گردشگری، صنایع دستی، و خدماتی مانند رستوران‌داری، فروش مواد غذایی، جواهرفروشی و آموزشگاه‌ها محروم هستند. همچنین، به دلیل قوانین مرتبط با طهارت شرعی، در اصناف خاصی مانند رستوران، قنادی و سوپرمارکت به آن‌ها پروانه کسب داده نمی‌شود که این ممنوعیت‌ها همچنان ادامه دارد.

شرایط پیروان آیین بهاییت در ایران هر روز سخت تر میشود: در رابطه با رفتارهای ضد انسانی  که نسبت به بهاییان انجام میشود آمار دقیقی در دست نیست اما با وجود زندگی حدود 300 هزار بهایی در ایران، دولتمردان و مراجع تقلید، آیین بهایی را به رسمیت نمی شناسد و مسئولان، بارها این شهروندان را جاسوس و دشمن خوانده اند. شیراز، مشهد، اصفهان، کرج و تهران از جمله شهرهایی هستند که آمار بیشترین بازداشت شدگان شهروندان بهایی را دارند. در سال ۱۴۰۳، گورستان‌های بهاییان دست‌کم در ۱۴ شهر مورد حمله قرار گرفتند. از جمله، آرامستان ۱۱۰ ساله بهاییان اهواز در ۱۶ مرداد به آتش کشیده شد. همچنین، در مشهد سردخانه تخریب و اموال سرقت شد، در سمنان سنگ قبور تخریب گردید، در کاشان از دفن یک متوفی جلوگیری شد، و در خاوران اجساد بدون حضور خانواده و مراسم مذهبی دفن شدند. ۲۴۶ شهروند بهایی (۱۴۲ زن و ۱۰۴ مرد) در سال ۱۴۰۳ آزار بهاییان توسط جمهوری اسلامی ایران ثبت گردیده است.

افزایش فشارها بر شهروندان بهائی در ایران

در ادامه سرکوب‌های سیستماتیک علیه بهائیان، انیسا فنائیان، شهروند بهائی ساکن سمنان، برای اجرای حکم هشت سال زندان بازداشت شد. او پس از مراجعه به بیمارستان برای درمان بیماری، هنگام خروج از بیمارستان دستگیر شد.علاوه بر او، در ماه‌های اخیر ده‌ها شهروند بهائی در شهرهای مختلف ایران بازداشت شده‌اند. کرج و قزوین بازداشت فریبا میثاقی و عرفان اشراقی پس از تفتیش منازل ۱۴ بهائی. پرند، بازداشت سه شهروند بهائی توسط سازمان اطلاعات سپاه. اصفهان بازداشت ۱۳ نفر، از جمله رؤیا آزاد خوش، نسرین خادمی و بشری مطهر. تهران بازداشت جمال‌الدین خانجانی (۹۰ ساله) و دخترش ماریا خانجانی. مشهد انتقال رویا ملکوتی به زندان وکیل‌آباد پس از احضار به دادسرای انقلاب. این بازداشت‌ها نشان‌دهنده تشدید فشارهای سازمان‌یافته بر جامعه بهائی و تداوم سیاست‌های تبعیض‌آمیز و سرکوبگرانه در ایران است.

 تبعیض در مجازات: نابرابری خون مسلمانان و غیرمسلمانان در قوانین جمهوری اسلامی ایران: 

بر اساس ماده ۳۱۰ قانون مجازات اسلامی، اگر فردی غیرمسلمان مرتکب جنایت عمدی علیه یک مسلمان، ذمی، مستأمن یا معاهد شود، مجازات قصاص برای او ثابت است، بدون آنکه تفاوتی میان ادیان، فرقه‌ها یا گرایش‌های فکری وجود داشته باشد. 

اما اگر یک مسلمان، ذمی، مستأمن یا معاهد علیه فردی غیرمسلمان که ذمی، مستأمن یا معاهد نیست مرتکب جنایت شود، مجازات قصاص برای او اعمال نمی‌شود. (با این وجود، ما بر این باوریم که حکم اعدام یکی از فجیع‌ترین جنایات علیه بشریت است و اجرای آن را در هر شکلی کاملاً نادرست و غیرقابل توجیه می‌دانیم.)

قطعا احترام به حقوق دگر اندیشان مذهبی، رفع تبعیض، آزادی بیان عقیده، تحصیل و کار، همراه با اصلاح قوانین، موجب همبستگی و پذیرش فرهنگی می‌شود.ایجاد فضاهای گفت‌وگو، آموزش درباره مذاهب و ترویج ارزش‌های انسانی مشترک می‌تواند تبعیض را کاهش داده و همزیستی مسالمت‌آمیز را تقویت کند.

ما فعالین حقوق بشر، با استناد به اعلامیه جهانی حقوق بشر ماده ۱۸: حق آزادی عقیده، کنوانسیون بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی ماده ۲۶: برابری در برابر قانون، سند 2030 یونسکو هدف چهارم احترام به تنوع فرهنگی و همچنین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اصل ۱۹: برابری حقوقی شهروندان، اصل ۲۳: ممنوعیت بازداشت به دلایل عقیدتی، ضمن محکوم کردن سیستم قضایی و قوانین تبعیض آمیز دولت جمهوری اسلامی ایران بر لزوم رفع تبعیض علیه بهائیان و تمامی دگراندشان تأکید داریم. 

1621

کانون دفاع از حقوق بشر در ایران

کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان

RSS
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram