اطلاعیه ۱۵۹۷ کمیته دفاع از حقوق اقوام و ملل ایرانی

۹ آگوست روز جهانی مردمان بومی

عدم آگاهی‌بخشی از عوامل اصلی ایجاد نفاق و تبعیض گسترده در حق اقوام از سوی دولتمردان ایران محسوب می شود. علیرغم اینکه در اصل پانزدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران استفاده از زبان‏های محلی و قومی در مطبوعات، رسانه‏‌های گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد دانسته است، اما در عمل اجازه نمی‌دهند که آموزش به زبان‌های دیگر به غیر از فارسی در مدارس تدریس شود و حتی  استفاده از این زبان‌ها در رسانه‌ها  هم به راحتی مجاز نیست و از طرفی به دلیل دشواری دسترسی به بسیاری از مناطقی که شامل اقوام ایرانی هستند، در رسانه‌های ایران گزارشی در مورد تبعیض قومی ارائه نمی شود.

ایران با وجود امضای کنوانسیون بین‌المللی سازمان ملل در مورد رفع انواع تبعیض نژادی در تاریخ ۲۸ آگوست ۱۹۶۸ میلادی، که در ماده ۵ دولت‌ها را ملزم به رعایت  تساوی در برابر قانون می داند همچنین مادهٔ ۶ همین کنوانسیون کشورها ملزم به چاره اندیشی برای هرگونه تبعیض نژادی که موجب نقض حقوق بشر و آزادی‌های بنیادی مغایر با این کنوانسیون  شود می کند.

بر اساس ارزیابی کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل متحد ایران با وجود  سرشماری در سال ۲۰۰۷ میلادی فاقد هرگونه داده در زمینهٔ اقوام است این در حالی است که مردم استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و آذربایجان غربی با مشکلات سوء تغذیه، بیکاری مواجهه اند و حتی  از امکانات اولیه‌ای مثل آب آشامیدنی، برق، گاز، مدرسه و… محروم هستند و در مناطقی مثل سیستان و بلوچستان برخی افراد حتی از داشتن  شناسنامه محروم هستند و که تمامی آنها از حقوق شهروندی خود محروم هستند و  شاهد کمترین پوشش تحصیلی برای آنها هستیم .

 

اقوام در ایران درچند دهه گذشته درگیر سرکوب سیاسی، تبعیض نژادی، مصادرهٔ زمین، آوارگی اجباری و سیاست‌های یکسان‌سازی اجباری قرار گرفته‌اند و اعتراضات مسالمت‌آمیز، اتحادیه‌های صنفی و کارگری، روزنامه‌ها و احزاب سیاسی برای آنان ممنوع شده‌است همچنین هرساله شاهد اعدام افراد بسیاری از معترضین به رفتار  نژادپرستی و آزار و اذیت قومی هستیم که برخی از آنان هنوز در صف اجرای حکم اعدام هستند.

   اعلامیه جهانی حقوق بشر: ماده ۳ : حق حیات برای همه، ماده ۲ : عدم تبعیض،  ماده ۶ : ارزش انسانی در همه جا، ماده ۸ : رعایت حقوق انسانی توسط قانون، ماده ۲۲ : حق امنیت اجتماعی فرهنگی مالی .

کنوانسیون حقوق کودک ماده 30: در کشورهایی که مردمان بومی، مذهبی یا زبانی یا افرادی با منشاء بومی دارند، کودکان متعلق به این قوم یا کودکی که بومی هستند نباید از حق برخورداری از فرهنگ، مذهب و اعمال آن یا استفاده از زبان خود به همراه سایر اعضای گروهش محروم شود.

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران :  اصل ۲۲ : رعایت حقوق ذاتی و شهروندی، اصل ۳۴ : رعایت حقوق انسانی توسط قانون، اصل ۱۹ : مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ ، نژاد ، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود.

۱۵۹۷

کانون دفاع از حقوق بشر در ایران

کمیته دفاع از حقوق اقوام و ملل ایرانی

 

 

RSS
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram