تهیه کنندگان:کوثر ولیزاده، سونیا سوارکوب، محمودرضا صالحی، فهیمه تیموری
آگاهی بیشتر:
این گزارشات آماری از میان بیش از 95 خبر که در طول مهر ماه ۱۴۰۲ تهیه شده است.
این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق کودک و نوجوان تهیه شده است که از رسانههای داخلی و خارجی مانند ایسنا، مشرقنیوز، رکنا، رادیوزمانه، هرانا، ایرنا، ایلنا، رادیو صدای آمریکاش، رادیو بیبیسی، ایران، قطره، رادیو فردا، سازمان حقوق بشر ایران، باشگاه خبرنگاران جوان، خبرگزاری مهر، خبرگزاری خراسان، روزنامه قانون، تسنیم و کمپین فعالان بلوچ جمعآوری گردیده است.
آمار فوق از گزارشات رسانههای داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمعآوری شده و عملاً نمیتواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیتهای جامعه باشد.
همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حقوق کودک و نوجوان در مهر ماه همکاری کردند: کوثر ولیزاده، پاردیک سپنتا، سونیا سوارکوب، مهناز ترابی، محمودرضا صالحی، فهیمه تیموری، پروین محمدی افقا میباشند.
اخبار عمومی
آغاز مدرسه در ایران با کادر آموزشی از بسیج و حوزه علمیه
براساس اطلاعاتی که به «ایرانوایر» رسیده است، کادر برخی مدارس دخترانه ازجمله مدیر، معاونان و حتی نگهبان مدرسه تغییر کردهاند و افرادی از حوزههای علمیه و بسیج بهعنوان مدیر، معاونان و نگهبان، یا همان بابای مدرسه جایگزین کادر قدیمی شدهاند.آموزشوپرورش برای مدارس دولتی و هیات امنایی، نیروهای تحت نظر خود را بهعنوان خدمتگزار و نگهبان مرد داخل مدارس وارد کردهاند. این مسله هم مربوط به مسمومیت سال گذشته در مدارس هست هم کنترل وضعیت مدارس بعد از جنبش زن زندگی آزادی. (ایران وایر ۲ مهر ۱۴۰۲)
گزارشی از وضعیت فاجعهبار بهداشت و سرویس بهداشتی در مدارس ایران
آمار اینفوگرافیهای منتشر شده نشان میدهد که از مجموع یکصد و شش هزار و چهارصد و نود و یک مدرسه دولتی در کل کشور، دوازده هزار و دویست و هشتاد و پنج مدرسه فاقد آب آشامیدنی لولهکشی شهری یا توالت هستند.در بخشی از این گزارش نوشته است: «هفت هزار و ۱۷ مدرسه فاقد آب آشامیدنی، پانزده هزار و ۲۶۵ مدرسه فاقد آبخوری، یازده هزار و ۸۵۷ مدرسه فاقد سیستم دفع بهداشتی فاضلاب، هجده هزار و ۹۴ مدرسه فاقد لوله کشی صابون مایع، ده هزارو ۳۶۱ مدرسه فاقد روشویی، هفت هزار و ۱۷ مدرسه فاقد آب آشامیدنی، پنج هزار و ۲۶۸ مدرسه هم فاقد چشمه توالت هستند.» همچنین، از کمبود بیست هزار مراقب سلامت در مدارس کشور خبر داده و نوشته بود: «[نبود مراقب سلامت در مدارس] در کنار کمبود معلم، یکی دیگر از چالشهای مشهود کمبود نیروی انسانی در مدارس دولتی کشور است. این موضوع به طور مستقیم بر فعالیتهای کیفیت بخشی مدارس و توجه به سلامت جسمی و روانی دانشآموزان تأثیرگذار است.» (تسنیم ۲مهر ۱۴۰۲)
تصادف هولناک دانش آموز دوچرخه سوار با پراید در گیلان / حال پسر دانش آموز وخیم است
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان از تصادف شدید یک دستگاه خودرو سواری پراید با دانشآموز دوچرخهسوار در شهر لشتنشاء خبر داد و گفت: متاسفانه در پی این حادثه دانشآموز به علت شدت جراحات وارده به کما رفت. رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان گیلان اظهار داشت: کارشناسان علت تصادف را عدم رعایت حق تقدم دوچرخهسوار اعلام کردهاند. ( رکنا ۶مهر ۱۴۰۲)
ضرورت تشکیل دبیرخانه کودک و نوجوان در گیلان
مدیر کل اموراجتماعی و فرهنگی استانداری ( مهدی نیازمند) گیلان گفت: تشکیل دبیرخانه کودک و نوجوان در راستای توسعه زیرساختهای مناسب فرهنگی و آموزشی ضروریست. مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری گیلان افزود: تولید محتوای مناسب برای آیندهسازان و بهرهگیری از ابزار رسانه و همراهی صدا و سیما در مسیر انعکاس هرچه بیشتر برنامههای کودک ونوجوانمحور از جمله مواردی است که لازم و ضروری است.میرعظیمی با بیان اینکه که کودکان و نوجوانان سراسر کشور، مربیان واولیای تربیتی، خانواده و فعالان حوزه کودک و نوجوان مخاطب برنامههای این ایام هستند،گفت: ۱۵ تا ۲۱مهر هفته ملی و روز جهانی کودک نام گذاری شده است، اینایام فرصتیاست تا بسترهای خدماترسانی مستمر و همیشگی به آیندهسازان ایران اسلامی فراهمشود. (خبرنگاران جوان ۶ مهر ۱۴۰۲)
ابهام در وضعیت دختر دانشآموز مترو شهدا تهران؛ خبرنگار روزنامه شرق برای ساعاتی بازداشت شد
وضعیت نامعلوم دختر دانشآموز تهرانی که صبح ۹ مهر ماه در مسیر مدرسه در یکی از ایستگاههای مترو تهران «بیهوش» شد با اظهارات مسعود درستی، مدیرعال شرکت بهرهبرداری مترو تهران ابعاد تازهتری پیدا کرده است. در همین حال مریم لطفی، خبرنگار اجتماعی روزنامه شرق که برای کسب خبر به بیمارستان فجر نیروی هوایی رفته بود برای ساعاتی بازداشت شد. جزییات بیشتری در این مورد منتشر نشده است تا این لحظه. (بی بی سی ۱۰ مهر ۱۴۰۲)
عفو بینالملل و کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد خواستار بررسی پرونده آرمیتا شدند
پس از ماجرای آرمیتا گراوند، حضور حجاببانان در مترو تهران موقتا متوقف شدتلاش نهادهای حقوق بشری و شخصیتهای بینالمللی در طلب شفافسازی درباره علت به کما رفتن آرمیتا گراوند ادامه دارد.کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد در پیامی اعلام کرد که در حال بررسی حمله گزارششده به آرمیتا گراوند، دختر ۱۶ سالهای است که به اتهام رعایت نکردن قوانین حجاب اجباری آسیب دیده است، آن هم یک سال پس از مرگ مهسا امینی در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی.(خبر انلاین ۱۵ مهر ۱۴۰۲)
کودکانی که معصومانه توسط جمهوری اسلامی کشته شدند
در جمعه های خونین زاهدان و خاش در ٨ مهر ماه و ١٣ مهر ماه ١۴٠١، بیش از بیست کودک معصوم بلوچ با تیراندازی مستقیم دژخیمان جمهوری اسلامی به قتل رسید.همچنین نیروهای امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی ایران در سالگرد جمعه خونین زاهدان، دهها کودک زیر هیجده سال را بازداشت کردند که بسیاری از آنها همچنان در بازداشتگاه ها و زندان های استان بلوچستان و سیستان محبوس میباشند. است که سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ فروردین ماه سال ١۴٠٢، اعلام کرد که توانسته هویت ۵۳۷ تن از کشته شدگان اعتراضات ۱۴۰۱ از جمله دستکم ۶۸ کودک را ثبت کند. جمهوری اسلامی اما تا کنون مسئولیت کشته شدن هیچیک از آنان را نپذیرفته است.(رسانک ۱۶مهر ماه ۱۴۰۲)
یورش نیروهای نظامی به مدرسه شبانه روزی و ضرب و شتم و فحاشی معلم و سرپرست مدرسه، در کنارک
شنبه ۱۵ مهر ماه ۱۴۰۲، نیروهای انتظامی کنارک با یورش به دبیرستان شبانه روزی علامه طباطبایی این شهر، اموال مدرسه و خودرو سرپرست این دبیرستان را تخریب و سپس وی را در مقابل دانشآموزان مورد ضرب و شتم قرار داده و توهین و فحاشی کردهاند.هویت این شهروند بلوچ وسرپرست دبیرستان طباطبایی: « فرهاد اسداللهی » ۳۰ ساله، متاهل و اهل روستای برسر واقع در بخش کهیر از توابع شهرستان کنارک توسط حال وش احراز شده است. لازم به ذکر است این اتفاق عکسعمل خانواده دانش اموزان این دبیرستان را نیز در بر داشته هست و آنها با نوشتن متنهای در خواست رسیدگی در این خصوص کرده و در گروهای فضای مجازی منتشر کرده اند.(حالوش ۱۶ معر ما ۱۴۰۲)
اعتراض یک کارگردان به تفکیک جنسیتی در جشنواره کودکان: هنوز توضیحی نشنیدهایم
در پی موج جدید اجرای تفکیک جنسیتی در ایران که پس از اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» آغاز شده، برخی سینماگران به تفکیک جنسیتی در جشنواره بینالمللی فیلمهای کودک و نوجوان اعتراض کردند.این خبر پس از آن منتشر شده که تعدادی از دانشجویان دانشگاه شریف نیز در اعتراض به اجرای این سیاست در کتابخانهها تحصن کردند(رادیوفردا۱۸مهرماه ۱۴۰۲)
احضار و بازجویی
احکام صادر شده
بازداشت کودکان و نوجوانان
بازداشت یک جوان ١٨ ساله توسط نیروهای حکومتی در دهگلان بازداشت یک جوان ١٨ ساله توسط نیروهای حکومتی در دهگلان
محمد زندکریمی، جوان اهل شهر بلبلانآباد (بولواناوا) از توابع دهگلان، توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران بازداشت شده است. محمد زندکریمی پس از بازداشت توام با خشونت توسط نیروهای گسیلشده سپاه پاسداران، به مکان نامعلومی منتقل شده است. تا زمان تنظیم این خبر، اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت و همچنین، اتهامات انتسابی به محمد زندکریمی در دسترس نیست. (هه نگاو ۲ مهر ۱۴۰۲)
بازداشت دو برادر زیر هجده سال توسط نیروهای امنیتی در زاهدان
٨ مهر ماه ١۴٠٢، نیروهای لباس شخصی با خودروی پژو ۴۰۵ در منطقه شیرآباد زاهدان دو برادر زیر هجده سال را بازداشت و با خود بردند. هویت این شهروندان بلوچ، “عیسی دهمرده” ١۴ ساله و “یحیی دهمرده” ١۶ ساله هر دو فرزند شیرآقا و ساکن منطقه شیرآباد شهر زاهدان عنوان شده است. گفتنی است که خانواده این نوجوانان به کلانتری منطقه رفته و پیگیر فرزندان خود بودهاند که هیچگونه پاسخی دریافت نکرده و نسبت به وضعیت آنها نگران هستند. (رسانک ۸ مهر ماه ۱۴۰۲)
گزارشی از بازداشت ده ها شهروند در سیستان و بلوچستان
همزمان با سالگرد وقایع “جمعه خونین زاهدان”، در روز هفتم مهر ماه شماری از شهرهای استان سیستان و بلوچستان شاهد اعتراضات مردمی شد. طی دو روز ده ها تن توسط نیروهای امنیتی در این استان بازداشت شدند. تاکنون هویت ۳۴ تن از آنان احراز شده است که هفت نوجوان بین بازداشت شدگان هستند، دربین بازداشت شدگان افراد نوجوان هم دیده میشوند. ۱_ زبیر نوتیزهی، فرزند برکت، ۱۷ ساله در زاهدان، ۲_ سلمان نوتیزهی، فرزند عزیز، ۱۸ ساله در زاهدان، ۳_ حامد براهویی، حدودا ۱۷ ساله در خاش، ۴_دانیال ملازهی، ۱۶ ساله فرزند درمحمد در خاش، ۵_ عمر بلوچ، ۱۷ ساله در زاهدان، ۶_ محمد صفرزایی، فرزند حبیب الله، ١٨ ساله در زاهدان، ۷_ علیرضا شاهوزهی، ١۴ ساله در زاهدان این اسامی از جمله بازداشت شدگان نوجوان بودند.(هرانا ۱۱ مهر ماه ۱۴۰۲)
ابهام در وضعیت دختر دانشآموز مترو شهدا تهران؛ خبرنگار روزنامه شرق برای ساعاتی بازداشت شد
وضعیت نامعلوم دختر دانشآموز تهرانی که صبح دیروز در مسیر مدرسه در یکی از ایستگاههای مترو تهران «بیهوش» شد با اظهارات مسعود درستی، مدیرعال شرکت بهرهبرداری مترو تهران ابعاد تازهتری پیدا کرده است.در همین حال مریم لطفی، خبرنگار اجتماعی روزنامه شرق که برای کسب خبر به بیمارستان فجر نیروی هوایی رفته بود برای ساعاتی بازداشت شد. جزئیات بیشتری از دلیل بازداشت او منتشر نشده است.آقای درستی در گفتگو با خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا) ضمن تایید این واقعه، احتمال برخورد عوامل اجرایی شرکت مترو با این دختر را رد کرده بود.(بی بی سی ۱۱مهر۱۴۰۲)
بازداشت یک کودک بلوچ توسط نیروهای امنیتی در خاش
روز جمعه ١۴ مهر ماه ۱۴۰۲عثمان گمشادزهی طالب، ١۶ ساله و اهل شهر خاش از توابع سیستان و بلوچستان بازداشت شد.به نوشته حالوش، نیروهای امنیتی این دانشآموز را بدون ارائه برگه قضایی بازداشت و سپس به مکان نامعلومی منتقل کردند و هماکنون شرایط نگهداری وی نامعلوم است.تا زمان تنظیم این خبر، جزئیات دقیقی از دلایل بازداشت و اتهامات انتسابی به عثمان گمشادزهی طالب، در دسترس نیست.(مهر ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۲)
مهاباد؛ بازداشت یک نوجوان توسط نیروهای امنیتی
پویا خضری نوجوان اهل شهر مهاباد توسط نیروهای امنیتی این شهر بازداشت و به یکی از بازداشتگاههای اداره اطلاعات ارومیه منتقل شده است.بر اساس این گزارش نیروهای امنیتی با یورش به منزل شخصی این شهروند در محله “پشتپ” مهاباد اقدام به بازداشت این شهروند کردهاند.نیروهای امنیتی بدون ارائه حکم قضایی اقدام به بازداشت این نوجوان کردهاند. تا زمان انتشار این گزارش از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی در دسترس نمیباشد.(کولبر نیوز ۱۹ مهرماه ۱۴۰۲)
بازداشت دو نوجوان ۱۷ ساله در شهرهای مهاباد و زاهدان
پویا خضری، اهل مهاباد طی هجوم نیروهای امنیتی به منزل خانوادگی وی واقع در محله “پشتتپ” این شهر بازداشت شدهمچنین روز پیش از آن، دوشنبه ١٧ مهر ماه، عبدالله زاروزهی توسط نیروهای امنیتی در خیابان سعادت زاهدان بازداشت شده بود.پویا خضری پس از بازداشت به یکی از بازداشتگاههای امنیتی ارومیه و عبدالله زاروزهی، به مکان نامعلومی منتقل شدند.تا زمان تنظیم این خبر، از دلایل بازداشت و همچنین اتهامات انتسابی به این دو نوجوان ١٧ ساله، اطلاع دقیقی در دسترس قرار نگرفته است.(هنگاوه ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۲)
زندان و زندانی
اعدام
کودکان کشته شده
قتل ناموسی فجیع در سردشت / به پاهای دخترم هایده سیمان بلوکی بستم و داخل سد انداختم!
قتل فجیع یک دختر ۱۶ ساله اهل شهر ربط توسط پدرش خبرساز شد.به گزارش رکنا، بعد از گذشت ۴ ماه، جسد هایده حسنزاده دختر ۱۶ ساله اهل شهرستان ربط در داخل سد سردشت حین تخلیه آب توسط شهروندان پیدا شد. جسد این دختر در حالتی پیدا شده که یک بلوک سیمانی به پاهایش متصل بوده و دست، چشم و دهانش با چسب بسته شده بود.هایده حسن زاده از خرداد ماه سال جاری، یعنی حدود 4 ماه پیش به یکباره ناپدید شده بود؛ خانواده وی پیش از این برای پنهانکاری درباره قتل ، مدعی خروج دخترشان از ایران شده بودندپدر وی در حال حاضر دستگیر شده و گفته میشود که قتل دخترش را پذیرفته است.به نقل از یک منبع آگاه، پدر دلیل قتل این نوجوان را تاخیر در برگشتن به «خانه» و «انگیزه ناموسی عنوان کرده است.(رکنا ۲ مهر ۱۴۰۲)
پارسا رضادوست؛ معترض ۱۷سالهای که بعد از شلیک به او «ایستادند تا جان بدهد»
پارسا رضادوست متولد اول دی ۱۳۸۲ و محصلِ سال آخر هنرستان بود. رشتهٔ نقشهکشی میخواند و سیام شهریور ۱۴۰۱ در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» بر اثر اصابت گلولهٔ مأموران حکومتی در هشتگرد کرج کشته شد. خانوادهاش بر روی اعلامیهٔ او نوشتند «شادی کنید ای دوستان، من شادم و آسودهام، بوی جوانی بشنوید از پیکر فرسودهام.» مادرِ پارسا از تهدیدهای امنیتی در سالگرد فرزندش میگوید و اینکه اجازه ندادند مراسم سالگرد برگزار شود. (رادیو فردا ۶مهر ۱۴۰۲)
چهار ماه تقلای نافرجام آریان خوشگوار، معترض ۱۷ ساله، برای زنده ماندن
محمد آریان خوشگوار نوجوان ۱۷ سالۀ سنندجی بود که آبان سال گذشته بر اثر ضربههای سخت و متعددی که مأموران در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» به سرش وارد کردند، به کما رفت و چهار ماه بعد جان باخت. آریان در چهار ماهی که در کما بود، حدود ۳۰ کیلوگرم وزن از دست داد و با وجود چند جراحی سنگین، در نهایت در ۲۴ تاریخ اسفند ۱۴۰۱ زندگی کوتاه ۱۷ سالۀ آریان پایان یافت و بر اثر آسیب مغزی ناشی از اثر ضربات سنگین مأموران به سرش جان باخت. در سالگرد شروع این اعتراضات، یکی از نزدیکان آرین خوشگوار در گفتوگو با یک شبکه خبری جزئیاتی را از روز واقعه و ماههای پس از آن بیان کرده است. ،(رادیو فردا ۶ مهر ماه ۱۴۰۲)
سردشت؛ یک قربانی کودک همسری توسط اعضای خانواده خود به قتل رسید
فاطمه محمدپناهی، نوجوان هفده ساله در روستای «مارغان» سردشت، شامگاه جمعه هفتم مهرماه به دلیل اختلافات خانوادگی توسط همسر و دو تن از برادران ناتنی خود با شلیک گلوله به قتل رسید. فاطمه قربانی کودک همسری بود و زمانی که ۱۶ ساله سن داشت به عقد اجباری پسر عمویش در آمد. او برای جلوگیری از این ازدواج از افراد بسیاری درخواست کمک کرده بود اما کسی در این زمینه به او کمک نکرد. او از یک ماه پیش به دلیل مشکلات خانوادگی با همسرش، به منزل والدین خود بازگشت. شامگاه جمعه هفتم مهر توسط برادران ناتنی خود به نام های “بهزاد و علی” و با مشارکت همسرش “شهاب”، با شلیک تعدادی گلوله سلاح کلاشینکف و کلت کمری به قتل رسیده است. (هرانا ۸مهر ۱۴۰۲)
چهار ماه تقلای نافرجام آریان خوشگوار، معترض ۱۷ ساله، برای زنده ماندن
محمد آریان خوشگوار نوجوان ۱۷ سالۀ سنندجی بود که آبان سال گذشته بر اثر ضربههای سخت و متعددی که مأموران در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» به سرش وارد کردند، بر اتر آسیب مغزی به کما رفت و چهار ماه بعد جان باخت.(رادیو فردا ۱۱ مهر ماه ۱۴۰۲)
طی دو هفته؛ گزارشی از قتل دستکم هشت زن توسط مردان خویشاوند خود
در تاریخ ۱ مهر ماه، دختری ۱۶ ساله و اهل شهرستان ربط در سردشت توسط پدرش بهطور فجیعی به قتل میرسد. جسد این دختر نوجوان در حالی در سد سردشت کشف میشود که چشمها و دهانش چسب زده شده و به پاهایش بلوک سیمانی بسته شده بود. شهروندان حین خالی کردن آب سد با جسد این دختر نوجوان مواجه میشوند و به پلیس خبر میدهند. پدر او در مورد انگیزه قتل دخترش اعتراف کرده که به خاطر دیر آمدن به خانه او را کشته است. افزون بر این، ۷ مهر ماه دختری ۱۷ ساله در روستای مارغان شهرستان سردشت، توسط همسر و دو برادر ناتنیاش با اسلحه به قتل میرسد. این دختر نوجوان در سن ۱۲ سالگی به خواست خانواده با پسرعمویش ازدواج میکند، اما به خاطر مشکلات خانوادگی مجبور میشود به خانه پدری برگردد. در نهایت هم توسط همسر و دو برادر ناتنی خود کشته میشود.(مهر ۱۵مهر ماه ۱۴۰۲)
اعلام مرگ مغزی آرمیتا گراوند
آرمیتا گراوند، ۱۷ ساله، روز یکشنبه صبح ۹ مهرماه ۱۴۰۲، هنگام حرکت به سمت مدرسه اش، در ایستگاه مترو میدان شهدا تهران، بابت عدم سر کردن مقنعه و حجاب اجباری در داخل واگن، مورد حمله و ضربه یک نیروی حجاب بان قرار گرفت و با پرتاب و هل داده شدن به عقب، سرش به لبه در خروجی قطار برخورد کرد و بیهوش شد.آرمیتا هنگام ورود به اورژانس بیمارستان، دارای پائین ترین سطح هوشیاری بود، و فقط ضربان قلب ش فعالیت داشت که پس از تصویر برداری، ضربه مغزی منجر به خونریزی مغزی وی اثبات شد.(خبر آنلاین ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۲)
اعتراضات و تجمعات
خدمات درمانی و بهداشتی
خشونت علیه کودکان و نوجوانان
بوکان؛ روایتی از شلیک ۱۵ گلوله به دینا زهرائیان، کودک ۱۰ ساله و ساچمههای که هنوز در سر و بدنش وجود دارند
نامش دینا زهرائیان است، اهل سقز و ساکن بوکان. ۱۰ سال سن داشت که در جریان خیزش انقلابی ژن، ژیان، ئازادی در ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ هدف شلیک کورکورانە نیروهای سرکوبگر_حکومتی قرار میگیرد و با گذشت یک سال هنوز در سر و بدنش ۱۵ گلوله ساچمهای وجود دارد.(کردپا ۲مهر ۱۴۰۲)
تنبیه بدنی یک دانش آموز در خرم آباد
یک دانش آموز در خرم آباد توسط معلم خود مورد تنبیه بدنی قرار گرفت. مدیر آموزش و پرورش ناحیه دو خرمآباد از لغو ابلاغ معلم خاطی خبر داد. در پنجم مهر ویدیویی از تنبیه یک دانشآموز توسط معلم در فضای مجازی پخش شد، عبدالله بهاروند، مدیر آموزش و پرورش ناحیه دو خرم آباد در حاشیه عیادت و دلجویی از دانش آموز مدرسه روستای ده محسن که توسط معلم بازنشسته این آموزشگاه مورد تنبیه بدنی قرار گرفت، اظهار داشت: بنا به دستور مدیرکل آموزش و پرورش لرستان، ابلاغ این معلم لغو و همکاری با این فرهنگی بازنشسته به پایان رسید.(۸ مهر ۱۴۰۲)
تجاوز پدر تهرانی به دختر 10 ساله اش ! / فیلمی که ثابت کرد ! / قاطعیت دستگاه قضا در حکم اعدام پدر شیطان صفت
قضات دادگاه کیفری تهران شرور بد سابقه را که به دختر خردسالش رحم نکرده و او را از ۱۰ سالگی تحت آزار و شکنجه قرار داده بود به اعدام محکوم کردند، رسیدگی به این پرونده از دو سال قبل با شکایت یک مرد میانسال آغاز شد. وی که به پلیس آگاهی رفته بود از برادر ۴۵ ساله اش به نام بهروز شکایت کرد. تانیا به عمویش داستان آزار و اذیت پدرش را میگوید و یه تکه فیلم هم از آخرین باری که مورد آزار قرار گرفته بود نشان میدهد در پی تقاضای تانیا عموی تایچنیا از برادرش شکایت میکند که منحر به دستگیری و صدرو حکم میشود. (رکنا ۹ مهرماه ۱۴۰۲)
آرمیتا گراوند ۱۶ ساله در کما؛ چرا بخشی از افکارعمومی روایت حکومت ایران را نپذیرفته است؟
همچنان خبری قطعی از وضعیت سلامتی آرمیتا گراوند در دسترس نیست؛ دختر شانزده سالهای که پس از بیهوشی در متروی تهران و بستری شدنش در بیمارستان فجر خبرساز شد و فعالان حقوق بشر او را قربانی درگیری با پلیس حجاب معرفی کردند. به دلیل دسترسی نداشتن خبرنگاران مستقل به بیمارستان محل بستری آرمیتا گراوند، اطلاعاتی مستندی از وضعیت سلامتی او وجود ندارد، اما سایت ایرانوایر به نقل از منابع خود پیشتر گزارش کرده بود که آرمیتا گراوند در وضعیت «کما» است و روزنامه اینترنتی «فراز دیلی» در خبری که پس از چند ساعت از وبسایتش حذف کرد به نقل از پدر آرمیتا گراوند نوشته بود که او «در کما است» و پدرش چند روز است که «نتوانسته او را ملاقات کند.(بیبیسی۱۴ مهر ماه ۱۴۰۲)
دو شاهد عینی روزنامه گاردین جزییات «حمله فیزیکی» مامور حجاب به آرمیتا گراوند را فاش کردند
سخنان دو شاهد را منتشر کرد که میگویند آرمیتا گراوند به محض اینکه داخل واگن مترو شد، یک زن مامور حجاب اجباری شروع به مشاجره با او کرد زیرا آرمیتا، دختر ۱۶ ساله، روسری به سر نداشت. یک شاهد به این روزنامه گفت که وقتی آرمیتا به زمین افتاد، هنوز به هوش بود که همان مامور حجاب را دیدهاند که پشت آمبولانسی که آرمیتا را به بیمارستان رساند، منتظر بود. جمهوری اسلامی و رسانههای آن در شرایطی برخورد فیزیکی با آرمیتا گراوند بر سر حجاب را رد میکنند که گزارشها نشان میدهد بیمارستای که در آن بستری است، از سوی ماموران تحت کنترل است و مقامات به جز خبرنگاران رسانههای حکومتی، اجازه دسترسی دیگر خبرنگاران برای تهیه خبر و گزارش ندادهاند.(ونا نیوز ۱۴ مهر ماه ۱۴۰۲)
تجاوز پدر تهرانی به دختر 10 ساله اش ! / فیلمی که ثابت کرد ! / قاطعیت دستگاه قضا در حکم اعدام پدر شیطان صفت
قضات دادگاه کیفری تهران پدری بنام بهروز به دختر خردسال خود به نام تانیا او را از ۱۰ سالگی تحت آزار و شکنجه قرار داده بود به اعدام محکوم کردند.(هرانا۱۰مهرماه۱۴۰۲)
ضرب و جرح و سوزاندن بدن یک کودک ۴ ساله توسط مادر و ناپدری وی
یک دختر ۴ ساله در مشهد توسط مادر و ناپدری خود مورد آزار و اذیت قرار گرفت. عوامل انتظامی پس از حضور در منزل این خانواده، آثار سوختگی، زخم و کبودی های متعددی در بدن این کودک مشاهده کردند. وی تحویل نیروهای اورژانس اجتماعی شد تا به بهزیستی منتقل شود(مهر ۱۶ مهرماه ۱۴۰۲)
آسیبهای اجتماعی
آموزش پروش
سه هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل در تهران شناسایی شدند
رئیس گروه کودکان کار و خیابان سازمان بهزیستی کشور از شناسایی حدود سه هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل در تهران خبر داد، به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، حدود سه هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل در استان تهران شناسایی شدند. رئیس گروه کودکان کار و خیابان سازمان بهزیستی کشور در این خصوص گفت: نزدیک به صد در صد آنها جزو اتباع و فاقد کد خانوار هستند و امکان ثبت نام در مدارس برای آنها مقدور نیست. (هرانا ۳ مهر ۱۴۰۲)
بازماندگی از تحصیل ۱۳۹ هزار دانش آموز در سیستان و بلوچستان
مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان از وجود ۱۳۹ هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل در این استان خبر داد. به نقل از ایرنا، ۱۳۹ هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل در استان سیستان و بلوچستان وجود دارد. حسن بروشکی مدیرکل آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان در این خصوص گفت: “از مجموع ۱۴۹ هزار بازمانده از تحصیل، در سال تحصیلی گذشته ۱۰ هزار نفر در کلاس های درس حضور یافتند.” وی افزود: “۱۳۹ هزار دانش آموز باقی مانده که ۱۱۳ هزار نفر شناسایی و ۲۶ هزار نفر به دلایل متعددی از جمله فوت، مهاجرت و … شناسایی نشده و غیر قابل دسترسی هستند.” ( هرانا ۵ مهر ۱۴۰۲)
رکوردشکنی تورم در بخش آموزش؛ نرخ فقر در بین کودکان بیشتر از متوسط کل کشور است
بخش آموزش در شهریور ماه امسال در میان ۱۲ بخش اصلی تشکیلدهنده تورم، بالاترین نرخ تورم ماهانه را به خود اختصاص داد. پیشتازی تورم در این بخش در شرایطی است که بر اساس گزارشهای رسمی، دستکم ۹۳۰ هزار دانشآموز بهخاطر مشکلات اقتصادی از تحصیل بازماندهاند. شاخص بهای بخش آموزش در این ماه در حالی رشد ۳/۶ درصدی را به ثبت رساند که نرخ تورم ماهانه شاخص کل در شهریور، دو درصد گزارش شده است. (ایران اینترنشنال ۵ مهر ۱۴۰۲)
تنبیه بدنی یک دانش آموز در خرم آباد
گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، یک دانش آموز در خرم آباد توسط معلم خود مورد تنبیه بدنی قرار گرفت. عبدالله بهاروند، مدیر آموزش و پرورش ناحیه دو خرم آباد در حاشیه عیادت و دلجویی از دانش آموز مدرسه روستای ده محسن که توسط معلم بازنشسته این آموزشگاه مورد تنبیه بدنی قرار گرفت، اظهار داشت: بنا به دستور مدیرکل آموزش و پرورش لرستان، ابلاغ این معلم لغو و همکاری با این فرهنگی بازنشسته به پایان رسید.(هرانا ۱۰ مهرماه )
عدم بازگشایی مدرسه متوسطه اول روستای الله آباد از توابع شستون در سایه بی توجهی مسئولین
به گزارش رسانک، روز شنبه ۸ مهر ماه ۱۴۰۲، یکی از اهالی روستای الله آباد از توابع شهرستان شستون (سراوان) با ارسالی ویدئویی از عدم بازگشایی دبیرستان شهید فهمیده روستا و بلاتکلیفی دانش آموزان در سایه بی توجهی مسئولین آموزش و پروش انتقاد کرده این در حالی است که زیرساختهای آموزشی بلوچستان و حتی همه مناطق بلوچ نشین بسیار ضعیف است و همین امر باعث ترک تحصیل و بازماندن هزاران دانش آموز بلوچ شده است.(رسانک۱۰مهرماه ۱۴۰۲)
مدارس بدون معلم مانده اند، گزینش آموزش و پرورش پذیرفته شدگان آزمون استخدامی را رد صلاحیت می کند!
مشکل کمبود معلم در سال تحصیلی جدید همانند سالهای گذشته مشهود است و با ورود به دوازدهمین روز مهر،خانوادهها از کلاسهای درس بدون معلم و دو معلم برای بیش از 100 دانشآموز دوره ابتدایی خبر میدهند.صلاحیت علمی دارند ولی امسال به مدرسه نمی رسند!بی معلم ماندن برخی مدارس در کشور در حالی ادامه دارد که در این شرایط، برخی از پذیرفته کنندگان در آزمون استخدامی آموزش و پرورش، با یک مشکل جدید برای ورود به این وزارتخانه رو به رو شده اند؛ با عنوان کد 19.(رکنا۱۳مهر۱۴۰۲)
۴.۵میلیون دانشآموز در مدارس غیردولتی مشغول به تحصیل هستند
رکنا: رئیس سازمان مدارس و مراکز غیر دولتی وزارت آموزش و پرورش گفت: در حال حاضر ۴.۵ میلیون دانشآموز در مدارس غیردولتی مشغول تحصیل هستند.به گزارش رکنا، احمد محمودزاده در ویژه برنامه گفتگو که از شبکه شاد پخش شد، با بیان اینکه حدود ۱۸ هزار مدرسه غیر دولتی، ۲۰ هزارآموزشگاه غیردولتی، حدود ۳۵۰۰ مدرسه هیات امنایی در سطح کشور وجود دارد.)مهر۱۷مهر ماه ۱۴۰۲)
استیضاح وزیر آموزش و پرورش کلید خورد/ وضعیت فرهنگی اسفناک در مدارس
عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل نود مجلس از کلیدخوردن طرح استیضاح رضامراد صحرایی ، وزیر آموزش و پرورش در مجلس خبر داد وی کمبود مربی و معاون پرورشی و همچنین مشاور در مدارس نیز موجب تشدید این شرایط شده است که برنامه جامع، تخصصی و دقیقی نیز جز مسائل روزمره و برنامههای سالیانه مرسوم در مدارس دیده نمیشود.(رکنا ۱۸مهر ماه ۱۴۰۲)
اعزام آخوند به مدارس دخترانه زاهدان برای توجیه روایات حکومتی فاجعه جمعه خونین زاهدان و تهدید و درگیری لفظی با دانشآموزان
روز گذشته شنبه ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲، آموزش و پرورش زاهدان با اعزام یک آخوند به مدرسه دخترانه حنانه واقع در خیابان رجایی، تلاش داشته است روایات حکومتی از فاجعه جمعه خونین زاهدان را در ذهن دانشآموزان تزریق کنند، که مخالف دانشآموزان با سخنان وی بین آخوند و دانشآموزان درگیر لفظی پیش آمده و آنها تهدید به اخراج و مردود و تشکیل پرونده سیاسی شدهاند.)حالوش۲۰مهرماه ۱۴۰۲)
بیمارستان کودکان مفید تخت خالی ندارد/ بروز عفونت های ویروسی
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: ۱۰۰ درصد تختهای بیمارستان کودکان مفید به علت بروز عفونتهای ویروسی پُرشده است.به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا زالی اظهار داشت: بیمارستان کودکان مفید، ۲۵۰ تخت فعال دارد و مشکل اصلی این بیمارستان، کمبود تخت است. زیرا، بیماران بسیاری از سراسر کشور به این مرکز درمانی مراجعه میکنند، به همین دلیل، رئیس بیمارستان با همکاری خیرین سلامت در تلاشند تختهای جانبی به این مرکز اضافه کنند.(مهر ۲۰مهرماه۱۴۰۲)
فروش نوزادان
از باند فروش نوزاد در تهران
رئیس پلیس تهران از انهدام باند فروش نوزاد در تهران خبر داد و گفت: فرد بازداشتشده اقرار کرد که نوزادی را به قیمت توافقی ۲۰۰ میلیون تومان خریده است و توافق شد تا شناسنامهای برای این نوزاد به نام او و همسرش تهیه و تنظیم شود.وی اضافه کرد: متهم گفت، سه زن ناشناس، بعد از ۹ ماه، نوزاد را در محدوده یکی از شهرستانهای حومه تهران در ازای دریافت هفت قطعه سکه تمام بهار آزادی به این زوج تحویل دادند.او افزود: دیگر متهمان هنگام جابهجایی دو نوزاد در مرکز شهر تهران بازداشت شدند.رئیس پلیس تهران می گوید: این افراد اقدام به تشکیل باندی برای فروش نوزاد کرده بودند.(کلمه۱۳مهرماه ۱۴۰۲)
خودکشی کودکان
اجبار به ازدواج ناخواسته منجر به خودکشی دختری ١٧ ساله در هرسین شد
پریا تاکستانی زاده ورمله، دختر ١٧ ساله اهل شهر هرسین از توابع کرمانشاه (کرماشان) به دلیل تحت فشار بودن توسط خانواده برای ازدواج اجباری، به زندگی خود پایان داده است. پدر پریا در قید حیات نبوده وی تحت ولایت و سرپرستی پدربزرگش بوده که در نتیجه فشارهای جد پدری برای ازدواج اجباری مبادرت به خودکشی کرده است. پیکر پریا تاکستانی زاده ورمله، روز دوشنبه ٣ مهر ماه، در یکی آرامستانهای شهر هرسین به خاک سپرده شد. اعطای اجازه دختر در ازدواج به پدر و جد پدری بر مبنای فقه اسلامی و فقدان ساز وکاری قانونی مناسب در حمایت مداخلهای در چنین وضعیتهایی یکی از عوامل خشونت علیه دختران و بخصوص در ازدواجهای زیر سن در ایران است. (هه نگاو ۳مهر ۱۴۰۲)
رواج خودکشی در جنوب غرب تهران؛ فقر مهمترین عامل خودکشی کودکان و نوجوانان است
روز شنبه هشتم مهر، در گزارشی از «رواج خودکشی در ساختمانهای مسکن مهر در جنوب غرب تهران» خبر داد.آنگونه که در این گزارش آمده در این منطقه که به «ارتفاعات کوزو» شهرت دارد، چند مورد خودکشی گزارش شده که قربانیان، در فاصله سنی ۱۳ تا ۱۹ سال، با انگیزههای مختلف در بلندای یک ساختمان ۱۶ طبقه میایستند و با جیغی محو به زندگی خود پایان میدهند. هانیه، یاشار و مبینا نامهایی هستند که پزشکی قانونی در گواهی مرگ آنها علت مرگ را «خودکشی و سقوط از ارتفاع» قید کرده است. یکی از فاکتورهای شناختهشده خودکشی را مشکلات اقتصادی عنوان کرده است. شرایط اقتصادی و اجتماعی، حاشیهنشینی و بافت شهری که در سالهای اخیر تحتتاثیر وضعیت اقتصادی و بالا رفتن هزینههای زندگی تغییراتی به خود دیده، از عوامل خودکشی عنوان شده است. آمار خودکشی از آن دسته آمارهایی است که از سال ۱۳۹۹ در ایران منتشر نشده است. (اعتماد ۸ مهرماه ۱۴۰۲)
جهت اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است: