غیر از باورمندان شیعه ۱۲ امامی (اصولی)، همگی شهروند درجه ۲ یا کافرند
آیت اله خمینی پس از انقلاب ۵۷ به تمامی پیروان ادیان الهی اطمینان داد، که از این پس از عزت و احترام برخوردار خواهند بود وهمانند سایر شهروندان با آنها برخورد خواهد شد . چه کسی فکرش را میکرد که ۴۰ سال بعد بسیاری از غیر مسلمانان بجای برخورداری ازشان و منزلت اجتماعی یا ناگزیر به مهاجرت و ترک وطن و یا ناچار به صرف نظر کردن از حقوق انسانی واجتماعی خود گردند.
با آنکه اصل ۱۳ قانون اساسی ایرانیان مسیحی، زرتشتی و کلیمی را ( به عنوان پیروان سایر ادیان شناخته شده ) به رسمیت می شناسد، اما این اصل نتوانست برای این گروه از هموطنان تضمینی برای برخورداری از حقوق اجتماعی و حمایت قانونی فراهم کند چه رسیده به باورمندان ادیان دیگری مثل یارسان، مندائیان، بهائیان، بودائیان و… که در این اصل از قانون اساسی حتی به رسمیت هم شناخته نشده اند. آنچه که در دولت جمهوری اسلامی ایران همیشه وجود داشته تبعیض میان مسلمان و غیر مسلمان بوده تا جایی که آثار این نگرش در تدوین سایر قوانین هم به وضوح قابل مشاهده است و شکل کاملا قانونی به آن داده است.
نمونه برجسته این گونه تبعیض ها را در ماده ۸۸۱ مکرر قانون مدنی میتوان مشاهده کرد “کافر از مسلم ارث نمیبرد و اگر در بین ورثه متوفای کافر مسلم باشد وراث کافر ارث نمیبرند اگرچه از لحاظ طبقه و درجه مقدم بر مسلم باشند.” تلاش فراوان نماینده زرتشتیان در مجلس هم نتوانست با اصلاح و یا اضافه کردن تبصره ای به این ماده موجب به رسمیت شناختن ادیان رسمی و خارج شدنشان از عنوان کافر شود و همچنان پیروان این ادیان کافر محسوب می شوند. اگر چه مقامات جمهوری اسلامی ایران برای حفظ ظاهر، هر ساله از بزرگان باورمندان دینی تجلیل میکنند اما در عمل نیت واقعی چیز دیگری است.
به گفته نماینده سابق زرتشتیان در مجلس، با این که پیش از انقلاب، زرتشتی ها در ارکان دولتی اشتغال داشتند اما در حال حاضرنه تنها از ورود آنها به مشاغل دولتی ممانعت میشود بلکه برای تحصیل فرزاندانشان در مدارس هم با مشکل مواجه هستند.
نحوه ورود به ارتش هم قانون تبعیص آمیز دیگری است که ورود غیرمسلمانان را به مشاغل نظامی غیر ممکن میسازد زیرا در این قانون، شرط ورود تدین به اسلام تعیین شده است.
طبیعتا وجود این قوانین در کنار رفتار تبعیض آمیزدولت متناقض اصل ۲۸ قانون اساسی است “هر کس حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند. دولت موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون، برای همه افراد امکان اشتغال به کار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد نماید.”
آقای نیکنام ، نماینده سابق زرتشتیان در مجلس معتقد است که زرتشتیان از حق آزادی انجام مراسم برخوردار نیستند مثلا آتشی که برای اجرای مراسم بر پا کرده اند و باید تا صبح روز بعد روشن بماند ساعت هفت عصر توسط آتشنشانی فرو نشانده میشود.
هموطنان اهل سنت از نا کافی بودن مسجد برای مراسم عبادی، عدم امکان داشتن حضور در جمع دولتیان شاکی هستند.
دراویش، یارسان و دیگر اندیشان هم امکان نیایش و حضور در امور دولتی را ندارند.
بهاییان معتقد از حق کار ، تحصیل و سایر آزادی های اولیه محرومند.
بطور کلی تمامی پیروان ادیان و مذهب غیر شیعه ۱۲ امامی از تبعیض حاکم بر فضای زندگیشان رنج می برند و همگی ازمحدودیت ها و ممنوعیت ها آزرده خاطرند و روزی نیست که اخباری از دستگیری و زندانی شدن این افراد منتشر نشود.
بزرگداشت روزجهانی مذهب ورنج وظلمی که درحق غیرمسلمانان درایران روا میشود مافعالین حقوق بشررابرآنداشته تا ضمن حمایت از کلیه پیروان مذاهب مختلف در ایران، با استناد اعلامیه جهانی حقوق بشر ماده ۱: (برابری افراد از لحاظ حیثیت و حقوق) ، ماده ۲ ( هرگونه تبعیص) ماده ۳ : (حق زندگی ، آزادی و امنیت) ماده ۷ : (همه در برابر قانون مساوی هستند) وماده ۱۸: (همه از آزادی فکر و اندیشه و مذهب برخوردارند) رفتار تبعیض آمیز دولت جمهوری اسلامی ایران نسبت به پیروان سایر مذاهب و ادیان در ایران را محکوم کرده وبا حمایت از این گروه از هموطنان، خواستار برقراری عدالت، برابری و انصاف در بین آنها هستیم.
1466
کانون دفاع ازحقوق بشر در ایران
کمیته دفاع از حقوق پیروان ادیان