برای آگاهی بیشتر:
آمار فوق از گزارشات رسانه های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده و عملا نمی تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد واقعیت های جامعه باشد. این گزارشات آماری از میان ۱۰۱ خبر سانسور شده شدید رسانه های وابسته به جمهوری اسلامی ایران و از سوی دیگر سرکوب فعالان و خبرگزاری های غیروابسته که تنها درصد ناچیزی از نقض حقوق جوان و دانشجو در ایران میباشد، در طول ماه خرداد تهیه شده است. این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق جوان و دانشجو که از رسانه های داخلی و خارجی مانند: هرانا، فارس، ایلنا، ایرنا، هه نگاو، کمپین فعالان بلوچ، جوان آنلاین و دانشجو آنلاین جمع آوری گردیده است. همکارانی که درگردآوری این موارد خبری نقض حقوق جوان و دانشجو در تیر ماه همکاری کرده اند عبارتند از: هادی جعفر پور، احسان احمدی خاه، آزاد بهرامی، بهاره بلورچی، رها بیرجندی، عباس منفرد، پوریا طالب زاده، مصطفی ملازم، مهرنوش ایمانی و آرش احمدی میباشند. با تشکر از این همکاران: هادی جعفرپور، رسول پورآزاد و پوریا طالبزاده که به طور ویژه آین آمار را تنظیم و آماده نموده اند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده است:
https://daneshjoo.bashariyat.org
گزارش نقض حقوق بشر در تیر ماه ۱۴۰۰
اخبار عمومی
وضعیت دانشگاه ها
بیش از ۴۰ هزار دانشجو از خدمات مرکز مشاوره دانشگاه تهران استفاده کردند
یکی از اقدامات متمایز دانشگاه تهران که در ارزیابی مراکز مشاوره مورد توجه قرار گرفت طرح همدلی بود که پس از تصویب در هیأت رئیسه دانشگاه، ما با بیش از ۲۰ هزار دانشجو مصاحبه تلفنی انجام دادیم و نیازهای جدی این دانشجویان را بررسی کردیم و دانشجویانی که نیاز به حمایت داشتند تحت پوشش قرار دادیم و خدمات مختلف روانشناختی ارائه دادیم و خوشبختانه این یکی از طرحهای بسیار موفق بود و تا پایان شهریور ۱۳۹۹ ادامه داشت که با رضایت دانشجویان نیز مواجه شد
نرخ بیکاری دانشگاهیان چند برابر بیسوادهاست
بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی نه تنها با طرح های جورواجور دولت حل نشد،بلکه این روزها شاهد هستیم که مسافرکشی با خودرو شخصی، موتور و رانندگی در آژانس های تاکسی تلفنی، مشاغل آزاد و دلالی، راه اندازی بقالی و سوپرمارکت ،وردست پدر و ادامه شغل پدری و مواردی از این دست گزینه های موجود برای فارغ التحصیلان بیکار دانشگاه است.
غفلت دانشگاهها از محافظت دانشجویان در برابر آسیبهای اجتماعی
مدیر اداره فرهنگی و اجتماعی دانشگاه پیام نور چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه وظیفه دانشگاه آگاهسازی است، گفت: باید قبول کرد که دانشگاهها نسبت به تربیت قشر دانشجو در کاهش آسیبهای اجتماعی، غفلت کردهاند، زیرا دانشگاهها محیطهای پرورشدهنده هستند، در حالیکه رسالت دانشگاهها تنها در آموزش خلاصه شده است.
۲۶ دانشگاه ایرانی در جمع برترین دانشگاه های جوان دنیا
به گزارش خبرنگار مهر، نظام رتبه بندی آموزش عالی تایمز برای رتبه بندی دانشگاه جوان ۲۰۲۱ از همان روشی که دانشگاههای جهان را ارزیابی میکند استفاده میکند و ماموریتهای اصلی دانشگاهها «تدریس، تحقیق، انتقال دانش و چشم انداز بین المللی» را مورد ارزیابی قرار میدهد اما در این رتبه بندی خاص، دانشگاههایی با قدمت کمتر از ۵۰ سال مدنظر هستند
ثبتنام و انتخاب رشته پذیرش دانشجو صرفاً براساس سوابق تحصیلی در مقطع کاردانی پیوسته دانشگاهها تا ۸ مرداد ادامه دارد
به گزارش گروه آموزش خبرگزاری برنا، به اطلاع متقاضیان ثبت نام و شرکت در پذیرش براساس سوابق تحصیلی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور میرساند ثبتنام و انتخاب رشته پذیرش دانشجو صرفاً براساس سوابق تحصیلی در مقطع کاردانی پیوسته نیمسال اول سال ۱۴۰۰ از (شنبه ۲۶ تیرماه) آغاز و تا روز جمعه (۸ مرداد ماه) ادامه خواهد داشت.
اعتراض دانشجویان دانشگاه فردوسی به بیاعتنایی نسبت به خودکشی یک پژوهشگر
پژوهشگر دوره پسادکترای رشته فیزیک در دانشگاه فردوسی مشهد پس از دو بار اقدام به خودکشی ، در میان سکوت و بیاعتنایی مقامات جان باخت.
بیتوجهی مسئولان دانشگاه فردوسی مشهد به خودکشی یک دانشجو، تجمع دانشجویان را در پی داشت
امروز دوشنبه ۷ تیرماه، دانشجویان فردوسی مشهد در اعتراض به بیتوجهی مسئولین دانشگاه نسبت به خودکشی «سعید قلیبیگلو» دانشجوی مقطع دکترا، دست به تجمع اعتراضی زدند. به گفتهی دانشجویان، آقای قلیبیگلو یک روز پیش، اقدام به خودکشی ناموفق میکند، اما مسئولین دانشگاه بدون هیچ اقدامی دوباره او را راهی خوابگاه میکنند و وی این بار با حلقآویز کردن خود دست به خودکشی زده و جان خود را از دست میدهد.
استعفای معاون دانشجویی دانشگاه فردوسی دردی دوا نمیکند
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اتفاقی شوک آور دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد را در بهتی غم آلود فرو برده است. پیکر بی جان یکی از دانشجویان و پژوهشگران دوره فوق دکتری این دانشگاه از اتاقش پیدا شد.
تاریخ انقضای تشکلهای دانشجویی اصلاحطلب فقط تا انتخابات ۹۶ بود/ دولت روحانی ضربه بزرگی به گفتمان آزادی در دانشگاهها زد
به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ نشست «دانشگاه قدرت آفرین و ایران قوی» به عنوان یکی از سلسله نشستهای تخصصی «حرکت به سوی ایران قوی» با حضور حسین اخگرپور دبیر کل اسبق اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، مهدی خطیب دماوندی مسئول سیاسی اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی، محمدرضا محمدی از فعالان نشریات دانشجویی، کمیل یزدانی مسئول سابق انجمن های علمی وزارت علوم و علی دهقان، دبیر سابق دفتر تحکیم وحدت در ستاد استان تهران آیت الله رئیسی برگزار شد
بخشی از مطالبات دانشجویان در پی خودکشی دکترقلی بیگلو
«نادیدهانگاری دانشجو باید در سیستم دانشگاهی تمام شود»، «دانشجوی پسادکتری فیزیک انقدر کمخرد نیست که نتواند یک رزیدنت را متقاعد کند»، «دستمان زیر ساطور اساتید است»، «حادثهای که برای سعید اتفاق افتاد جنبش دانشجویی را ورقی زد و آن را دوباره احیا کرد»، «مسئولین نباید از صحبت با دانشجوها بترسند»، «بخشی از وجود سعید تصمیم داشته که به خودش کمک کند»…
واکنش وزارت بهداشت به خودکشی چندین دانشجو
معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به خودکشی چندین دانشجوی پزشکی در دو ماه اخیر واکنش نشان داد.
کفخوابیِ دانشجویان نخبه در دانشگاههای برتر / علت خودکشی دانشجوی پسادکترا چه بود؟
علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در واکنش به خودکشی دانشجوی پسادکتری در دانشگاه فردوسی مشهد اظهار داشت: من هنوز گزارش مربوط به این دانشجو را ندیدهام، اما موضوع این دانشجو در سازمان دانشجویان و بخش مشاوره در حال بررسی است.
نمایندگان دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد خواهان تشکیل کمیته حقیقتیاب شدند
نمایندگان دانشجویی دانشگاه فردوسی مشهد درپی اتفاقات این روزهای دانشگاه بیانیه دادند.
۱۸ تیر ۷۸/چه کسی دستور برخورد با دانشجویان را صادر کرد؟
«سلام» توقیف شد تا عاملی شود برای برگزاری تجمعی اعتراضی در محوطه کوی دانشگاه. در ابتدای تجمع، شعارها قدری رنگ و بوی تند به خود گرفته بود، اما در ساعات پایانی شب عملا بدون حاشیه و به آرامی پایان یافت، با این حال بامداد روز ۱۸ تیر بود که گروهی از نیروهای لباسشخصی با همراهی برخی مأموران، ضمن حمله به کوی دانشگاه، دانشجویان را مورد ضرب و شتم قرار دادند و عدهای را بازداشت کردند. این حمله موجی از اعتراضات را در دانشگاه تهران و پس از آن تبریز، ایجاد کرد. ماجرا در روزهای بعد با خروج دانشجویان از محیط کوی به ناآرامیهایی در سطح تهران تبدیل شد و در پی ورود گروههایی کار به درگیری کشید و طبق گزارشهای رسمی، دانشجویی به نام عزت ابراهیمنژاد در جریان درگیریها کشته شد.
حق دانشجویان با مصوبه اخیر شورای سنجش پایمال میشود
حضرتپور، دبیر سیاسی دانشگاه صنعتی سهند در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو با در مورد مصوبه اخیر شورای سنجش و پذیرش دانشجویان کارشناسی ارشد مبنی بر اینکه از سال ۱۴۰۱ که پذیرش این دانشجویان در آزمون کارشناسی ارشد فقط از بین دانش آموختگان رشتههای مرتبط امکان پذیر خواهد بود، گفت: این مصوبه قطعا باعث پایمال شدن حق دانشجویانی میشود که به هر دلیلی در کنکور کارشناسی تصمیم اشتباه گرفتند و در مقطع ارشد میخواهند با تغییر رشته مسیر زندگی خود را تغییر دهند.
واکسیناسیون اجباری برای ورود دانشجویان به کلاس
واکسیناسیون اجباری دانشجویان از آن جهت غیراخلاقی تعبیر می شود که جوانان را در معرض یک عامل بیولوژیکی تجربی قرار می دهد که در مراحل تحقیقات بالینی به سر می برد؛ همچنین اجبار برای تزریق واکسن برای برخی از این افراد که ایمنی طبیعی کسب کرده اند خطر بروز عوارض خطرناک در آن ها را به شدت افزایش می دهد.
تشکیل ۶ پرونده قضایی درباره تخلفات کنکوری
به گزارش ایسکانیوز، غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه در چهل و ششمین نشست خبری خود با نمایندگان رسانههای جمعی درباره ادعای تخلف در کنکور گفت: قوه قضائیه در برگزاری کنکور اخیر، به صورت محدود گزارشاتی در حوزه خرید و فروش سؤالات دریافت کرد. همچنین در زمینه افشای سؤالات به صورت پاسخگویی مشهور نیز گزارشاتی داشتیم
سرنوشت خوابگاههای متاهلی در سال تحصیلی جدید / لایحه ازدواج، کمکی به دانشجویان متاهل میکند؟
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، توسعه خوابگاههای متاهلی چندی است که به عنوان مسئله اصلی دانشجویان متاهل مورد توجه قرار گرفته و اعتراضات زیادی در خصوص کمبود این خوابگاهها از سوی دانشجویان متاهل در مقاطع تحصیلات تکمیلی صورت گرفت. پس از کش و قوسهای فراوان و تشکیل معاونت خانواده و ازدواج از سوی نهاد رهبری در دانشگاهها مسئولیت توسعه خوابگاههای متاهلی و پیگیری این مسئله از دانشگاهها به این نهاد واگذار شد.
اخراج از دانشگاه
اخراج کسری نوری درویش گنابادی زندانی، از دانشگاه تهران
کسری نوری، درویش گنابادی محبوس در زندان عادل آباد شیراز، به دلیل آنچه که عدم مراجعه به دانشگاه عنوان شده است، از دانشگاه تهران اخراج شد. این درحالیست که بر اساس آیین نامه انضباطی دانشجویان؛ در صورت پیگرد یا محکومیت قطعی قضایی که منتهی به بازداشت موقت یا حبس شود، مدت بازداشت یا حبس، جزء سنوات دانشجو محسوب نگردیده و دانشجو پس از پایان مدت محکومیت می تواند به تحصیل ادامه دهد. آقای نوری دوران محکومیت ۷ سال و شش ماهه خود را در زندان عادل آباد شیراز سپری می کند.
اخراج غیر قانونی کسری نوری درویش گنابادی زندانی، از دانشگاه تهران لغو شد
امروز دوشنبه ۱۴ تیرماه، اخراج کسری نوری، درویش گنابادی محبوس در زندان عادل آباد شیراز، از دانشگاه تهران لغو شد. آقای نوری پیشتر به دلیل آنچه که عدم مراجعه به دانشگاه عنوان شد، بر خلاف قانون اساسی و کنوانسیون بینالمللی حقوق فرهنگی و اجتماعی از دانشگاه تهران اخراج شده بود
تجمع و اعتراض
دستکم ۱۱ تجمع اعتراضی برگزار شد
خبرگزاری هرانا – روز گذشته و امروز یکشنبه ۲۷ تیرماه، گروهی از کارگران سد شفارود در مقابل فرمانداری رضوانشهر، شماری از بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی در شهرهای رشت و مشهد در مقابل ساختمان تامین اجتماعی شهر خود، تعدادی از نیروهای رسمی شرکت آب و فاضلاب اهواز برای دومین روز متوالی در محل نمازخانه این شرکت، تنی چند از بازنشستگان و مستمری بگیران صندوق بازنشستگی فولاد در استان های اصفهان و خوزستان مقابل ساختمان این صندوق در مرکز این استان ها، جمعی از کارگران شرکت هفت تپه از تمام بخشها برای ششمین روز متوالی در محوطه این شرکت، گروهی از کارگران و صنعتگران اعتصابی پروژههای نفتی دهدشت و شماری از کارگران جوشکار پروژهای و خط لوله هفشجان در تجمعاتی اعتراضی خواستار رسیدگی به مطالباتشان شدند. همزمان در چهارمین روز از اعتراضات مردم خوزستان، شماری از شهروندان در سوسنگرد و اهواز دست به تجمع اعتراضی زدند که تجمع شهروندان در سوسنگرد با خشونت نیروهای نظامی و تیراندازی به سمت معترضین همراه بوده است.
دستکم ۲ تجمع اعتراضی برگزار شد
خبرگزاری هرانا – طی روزهای گذشته و امروز پنجشنبه ۱۰ تیرماه، جمعی از کارکنان شرکتهای پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی امام خمینی و تعدادی از بازنشستگان شرکت مخابرات اصفهان در این شهر، در تجمعاتی اعتراضی خواستار رسیدگی به مطالباتشان شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، امروز پنجشنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۰، جمعی از کارکنان شرکت های پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس دست به اعتصاب زده و در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی امام خمینی تجمع کردند
گزارشی از سومین روز اعتراضات گسترده خوزستان/ گزارشها از کشته شدن سه شهروند
امروز شنبه ۲۶ تیرماه، اعتراضات گسترده مردم استان خوزستان در اعتراض به فقدان مدیریت آب و بحران بی آبی در سومین روز خود ادامه یافت و شهروندان شهرهای مختلف این استان از جمله در شهرهای شاوور، کرخه، سوسنگرد، کوت سید نعیم، شادگان، اهواز، کوت عبدالله، حمیدیه و شوش دست به تجمعات اعتراضی زدند.
اخبار محاکمه
احضار و بازجویی
یک جوان کُرد اهل ارومیه که هفته گذشته توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شده بود، زیر شکنجه نیروهای این نهاد امنیتی جانباخت.
برپایه گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، روز جمعه ۲۵ تیر ۱۴۰۰ (۱۶ جولای ۲۰۲۱)، یک شهروند کُرد اهل ارومیه با هویت “ رحمان احمدیان” ۳۸ ساله و فرزند نریمان، در بازداشتگاه اداره اطلاعات این شهر زیر شکنجه نیروهای امنیتی جانباخته است.
استان آذربایجان شرقی؛ احضار و بازجویی مجتبی دهلی، در شهر زنوز
مجتبی دهلی زنوز شهروند اهل زنوز واقع در شهرستان مرند، روز سهشنبه ۱۵ تیرماه، توسط اطلاعات نیروی انتظامی این شهر احضار و ساعاتی را تحت بازجویی قرار گرفت. بازجویی آقای دهلی زنوز در خصوص فعالیت وی در کانال تلگرامی تحت مدیریت او، صورت گرفته است.
بازداشت
بازداشت یک شهروند توسط نیروهای امنیتی در سنندج
امروز دوشنبه ۱۴ تیرماه، یک شهروند اهل شهرستان سنندج، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کردپا، امروز دوشنبه ۱۴ تیرماه ۱۴۰۰، یک شهروند اهل شهرستان سنندج، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
هویت این شهروند نژاد عزیزی، ۲۲ ساله، فرزند فخرالدین اهل روستای “شیان” از توابع سنندج، عنوان شده است.
بر اساس این گزارش، بازداشت این شهروند بدون ارائه حکم قضایی صورت گرفته است.
علیرغم پیگیری های خانواده آقای عزیزی، تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت، محل نگهداری و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی در دست نیست.
ماده ۱۰: حق محاکمه قانونی برای همه
هرکس با مساوات کامل حق دارد که دعوایش به وسیله دادگاه مساوی و بی طرفی ، منصفانه و علنا رسیدگی بشود و چنین دادگاهی درباره حقوق و الزامات او یا هر اتهام جزایی که به او توجه پیدا کرده باشند، اتخاذ تصمیم بنماید
بازداشت دو شهروند اهل روستای شیان سنندج
دو شهروند اهل روستای شیان از توابع سنندج توسط نهادهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
برپایه گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، روز دوشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۰ (۵ جولای ۲۰۲۱)، نیروهای اداره اطلاعات سنندج به روستای شیان هجوم و اقدام به بازداشت دو شهروند به نامهای “نجات عزیزی” ۲۲ ساله و “بهزاد محمدی” ۳۳ ساله کردهاند.
به گفته یک منبع مطلع، نیروهای امنیتی بدون ارائه برگه قضای اقدام به بازداشت این دو شهروند نموده و آنها را به مکان نامعلومی منتقل کردهاند.
تا زمان تنظیم این خبر دلیل یا دلایل بازداشت این دو شهروند و اتهامات مطروحه علیه آنها نامشخص است.
ماده ۱۰: حق محاکمه قانونی برای همه
هرکس با مساوات کامل حق دارد که دعوایش به وسیله دادگاه مساوی و بی طرفی ، منصفانه و علنا رسیدگی بشود و چنین دادگاهی درباره حقوق و الزامات او یا هر اتهام جزایی که به او توجه پیدا کرده باشند، اتخاذ تصمیم بنماید
بازداشت یک شهروند توسط نیروهای امنیتی در بانه
روز پنجشنبه ۱۰ تیرماه، یک شهروند در شهرستان بانه توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان، روز پنجشنبه ۱۰ تیرماه ۱۴۰۰، یک شهروند در شهرستان بانه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
در این گزارش هویت وی، آرمان زینتی، ٢١ سالە فرزند سلمان اهل میرآباد از توابع شهرستان بوکان، عنوان شده است.
بر اساس این گزارش، آقای زینتی پیش از این به مدت چند ماه به عضویت یکی از احزاب مخالف نظام درآمده و هفتهی گذشته پس از خروج از این حزب، به ایران بازگشت.
تاکنون از دلایل بازداشت و محل نگهداری این شهروند اطلاعی در دست نیست.
ماده ۹: عدم توقیف، حبس یا تبعید غیر قانونی
احدی را نمی توان خود سرانه توقیف ، حبس یا تبعید نمود
بازداشت یک شهروند اهل اشنویه توسط نیروهای اطلاعات سپاه
یک شهروند جوان اهل شهرستان اشنویه توسط نیروهای امنیتی این شهرستان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
برپایه گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، روز یکشنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۰ (۲۰ ژوئن ۲۰۲۱)، نیروهای اطلاعات سپاه اشنویه یک شهروند را با هویت “نجیب دریایی” ۲۸ ساله بازداشت کردهاند.
به گفته یک منبع نزدیک به خانواده دریایی، نیروهای امنیتی بدون ارائه هرگونه برگه قضایی اقدام به بازداشت نجیب دریایی کرده و سپس منزل آنها را نیز تفتیش کردهاند.
تا زمان تنظیم این خبر از دلیل یا دلایل بازداشت نجیب دریایی و همچنین اتهامات مطروحه علیه وی توسط نهادهای امنیتی خبری در دست نیست.
ماده ۱۰: حق محاکمه قانونی برای همه
هرکس با مساوات کامل حق دارد که دعوایش به وسیله دادگاه مساوی و بی طرفی ، منصفانه و علنا رسیدگی بشود و چنین دادگاهی درباره حقوق و الزامات او یا هر اتهام جزایی که به او توجه پیدا کرده باشند، اتخاذ تصمیم بنماید
بازداشت یک شهروند توسط نیروهای امنیتی در اشنویه
روز یکشنبه ۶ تیرماه، یک شهروند اهل شهرستان اشنویه در استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کردپا، روز یکشنبه ۶ تیرماه ۱۴۰۰، یک شهروند در شهرستان اشنویه، بدون ارائه حکم قضایی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
بر اساس این گزارش، هویت این شهروند رضا عزت تاج اهل روستای “شاهوانه” از توابع شهرستان اشنویه عنوان شده است.
علیرغم پیگیری های خانواده این شهروند، تاکنون اطلاع دقیقی در رابطه با محل نگهداری و اتهامات مطروحه علیه وی به دست نیامده است.
#ماده ۹: عدم توقیف، حبس یا تبعید غیر قانونی
احدی را نمی توان خود سرانه توقیف ، حبس یا تبعید نمود
بازداشت سه شهروند اهل دیواندره توسط نهادهای امنیتی
طی روزهای گذشته دستکم سه شهروند اهل شهرستان دیواندره توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شدهاند.
برپایه گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، ساعت شش بامداد روز شنبه ۵ تیر ۱۴۰۰ (۲۶ ژوئن ۲۰۲۱)، نیروهای اداره اطلاعات دیواندره یک شهروند را با هویت “امجد مرادی” ۳۰ ساله بازداشت کردهاند.
به گفته یک منبع مطلع، نیروهای اداره اطلاعات در حین بازگشت از شهر قم این شهروند را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردهاند.
از سوی دیگر، روز پنجشنبه ۳ تیر (۲۴ ژوئن)، یک شهروند ۳۰ ساله اهل روستای “کیلهکبود” دیواندره با هویت “ زانیاری مرادی” توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شده است.
منابع ههنگاو گزارش دادهاند که زانیار مرادی کارگر ساختمانی بوده و ساعت ۹ صبح در محل کارش بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.
همان روز، دلیر شاهمحمدی اهل روستای “درهاسب” توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.
تا زمان تنظیم این خبر از دلیل یا دلایل بازداشت این سه شهروند و اتهامات مطروحه علیه آنها توسط نهادهای امنیتی خبری در دست نیست.
ماده ۹: عدم توقیف، حبس یا تبعید غیر قانونی
احدی را نمی توان خود سرانه توقیف ، حبس یا تبعید نمود
بازداشت جوانی که در تریبون انتخابات در شهر قم که رئیسی را قاتل نامید
یک جوان ساکن قم بعد از صحبت درتریبون آزاد و انتقاد از حاکمیت در مقابل کشتارها و اعدامها از جمله اعدام نوید افکاری و کشتار آبان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
بنابر اطلاع «نفس در قفس»، ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران جوان ساکن قم که در تریبون آزاد قبل از برگزاری انتخابات در قم نسبت به عملکرد حاکمیت در دوران گذشته انتقادکرده بود بازداشت شده است. هویت این فرد که توسط «نفس در قفس» احراز شده است، وحید خان امینی، فرزند داوود . وی صاحب یک مغازه ابزار آلات فروشی در قم است
یک نفر مطلع در این خصوص به خبرنگار«نفس در قفس» بعد از صحبتهای وحید، او توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده تاکنون خبری از ارگان بازداشت کننده و محل نگهداری او نیست. خانوادهاش پیگیر وضعیت او هستند ولی تا کنون پاسخی نگرفته اند.
لازم به یادآوری است که وحید خانامینی در تریبون آزاد مخصوص تبلیغات ابراهیم رئیسی در قم برگزار شده بود نسبت به برخورد با معترضین آبان، قتل ندا آقا سلطان و اعدام نوید افکاری و کشته شدن ستار بهشتی و بهنام محجوبی در زندان اعتراض کرده بود.
وی در بخشی از صحبتهای خود می گوید: « مادرم به من گفت نرو تو را می کشند ولی من گفتم باید بروم و حرف بزنم »
ماده ۱۹: حق آزادی بیان
هر کس حق آزادی عقیده وبیان دارد و حق مزبورشامل آن است که از داشتن عقاید خود بیم و اضطرابی نداشته باشد و در کسب اطلاعات و افکار و در اخذ و انتشار آن ، به تمام وسایل ممکن و بدون ملاحضات مرزی، آزاد باشد
بازداشت یک دانشجوی کرد در شاهیندژ
نفس در قفس ، ۱۵تیر ۱۴۰۰: روز یکشنبە ۱۳ تیرماە، یک دانشجوی کُرد بە نام امید ولیزادە فرزند شریف اهل روستای حسنلو ساکن شهرستان شاهیندژ از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده است. امید ولیزاده دانشجوی رشته الهیات است.
نیروهای امنیتی بدون ارائه حکم قضایی این شهروند را بازداشت و وی جهت بازجویی به یکی از بازداشتگاههای امنیتی در ارومیه منتقل شده است.
تاکنون پیگیریهای خانواده این شهروند جهت اطلاع از سرنوشت وی بینتیجه بوده است.
تا لحظه انتشار این خبر، از دلیل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی در دسترس نیست.
#ماده ۹: عدم توقیف، حبس یا تبعید غیر قانونی
احدی را نمی توان خود سرانه توقیف ، حبس یا تبعید نمود….
محاکمه
تایید حکم شلاق و تبعید یک شهروند به اتهام داشتن رابطه خارج از ازدواج
حکم صادره علیه یک متهم که پیشتر از بابت اتهام رابطه خارج از ازدواج در دادگاه کیفری استان تهران به ۱۰۰ ضربه شلاق و تبعید محکوم شده بود، توسط دیوان عالی کشور تایید شد. این در حالی است که کنوانسیون بین المللی حقوق مدنی و سیاسی صراحتا استفاده از مجازات های تحقیر آمیز و نافی کرامت انسانی مانند شلاق را ممنوع کرده است.
تداوم بازداشت سینا کمالی و درسا دهقانی، شهروندان بهائی در شیراز
امروز پنجشنبه ۳ تیرماه، علیرغم سپری شدن ۱۰ روز از زمان بازداشت، درسا دهقانی و سینا کمالى سروستانی دو شهروند بهائی در شیراز، کماکان به صورت بلاتکلیف در مکانی نامعلوم به سر می برند. این شهروندان در تاریخ ۲۴ خردادماه، به صورت جداگانه توسط ماموران اطلاعات سپاه بازداشت شدند. ماموران در زمان بازداشت این شهروندان ضمن تفتیش منازل، برخی از لوازم شخصی آن ها را ضبط کرده و با خود بردند.
ولید سوارى جهت تحمل حبس راهی زندان شیبان اهواز شد
ولید سوارى، شهروند ساکن اهواز امروز یکشنبه ۶ تیرماه جهت تحمل دوران محکومیت خود، راهی زندان شیبان اهواز شد. آقای سواری پیشتر توسط دادگاه انقلاب اهواز به دو سال حبس تعزیری محکوم شده بود. این حکم نهایتا توسط دادگاه تجدیدنظر استان خوزستان عینا تایید شد.
محکومیت ۳ فعال دانشجویی به حبس، جزای نقدی و سایر مجازاتهای تکمیلی
ضیاءالدین نبوی، امیرحسین علی بخشی و علی حقیقت جوان، سه فعال دانشجویی توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ترتیب به ۱ سال حبس تعزیری، ۴ ماه حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی بدل از ۳ ماه حبس تعزیری محکوم شدند. آقای نبوی همچنین به عنوان مجازات تکمیلی به ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، حضور در بهشت زهرا، آسایشگاه جانبازان و کلاسهای کنترلهیجان در قم محکوم شده است. این شهروندان اوایل اسفندماه ۹۸ توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و اواسط اسفندماه همان سال با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند
هفت هم پرونده حسین خیری، زندانی سیاسی محکوم به اعدام، به بیش از ۳۴ سال حبس محکوم شدند
هفت هم پرونده حسین خیری، زندانی سیاسی محکوم به اعدام، به نام های مجید کهراری، فردین عسگری، نیما حیدری، میلاد کرمی، محمود کرمی و دو متهم دیگر این پرونده توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران مجموعا به ۳۴ سال و شش ماه حبس محکوم شدند. روز جاری، وکیل مدافع حسین خیری، زندانی سیاسی از صدور حکم اعدام با اتهام «محاربه» علیه او خبر داد. هشت متهم این پرونده اوایل سال ۹۹ توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شدند.
تعویق جلسه دادگاه سه معترض آبان برای چهارمین بار بعد از نقض حکم اعدام
برغم وخامت حال امیرحسین مرادی علاوه بر تعویق جلسه دادگاه او از اعزام به بیمارستان نیز منع شد
محکومیت مهدی سلیمی به حبس و محرومیتهای اجتماعی
مهدی سلیمی، نویسنده، مترجم و پژوهشگر توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ۳ سال و ۸ ماه حبس محکوم شد. ۲ سال و ۶ ماه از این محکومیت به مدت ۵ سال به حالت تعلیق در آمده است.
جلسه دادگاه علی یونسی و امیرحسین مرادی روز شنبه برگزار خواهد شد
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات علی یونسی و امیرحسین مرادی دانشجویان بازداشتی دانشگاه صنعتی شریف، روز شنبه ۱۲ تیرماه برگزار خواهد شد. مصطفی نیلی، وکیل دادگستری با اشاره به اینکه دو دانشجو با گذشت بیش از ۱۴ ماه همچنان در بازداشتگاه امنیتی زندان اوین نگهداری می شوند، گفت که عدم انتقال آنها به بند عمومی، موجب سخت شدن امر دفاع شده است.
دادگاه تجدیدنظر؛ ماهان جلال دوست به ۱ سال حبس تعزیری محکوم شد
شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران محکومیت ماهان جلال دوست، شهروند ساکن تهران را عینا تایید کرد. آقای جلال دوست در مرحله بدوی توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ۱ سال حبس تعزیری و از بابت مجازات تکمیلی به ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، ۲ سال محرومیت از عضویت در احزاب، گروهها و دستهجات سیاسی و ضبط خودرو شخصی، تلفن همراه و کامپیوتر به نفع دولت محکوم شده بود. دادگاه تجدیدنظر مجازات ضبط خودروی شخصی را نقض کرده است.
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات امیرسالار داودی برگزار شد
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات امیرسالار داودی، وکیل دادگستری امروز سهشنبه ۲۲ تیرماه در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد. آقای داودی خرداد ۹۸ توسط دادگاه انقلاب تهران به ۳۰ سال حبس تعزیری و ۱۱۱ ضربه شلاق محکوم و این حکم در مرحله تجدید نظر عینا تائید شد. خردادماه امسال پس از پذیرش درخواست اعاده دادرسی پرونده آقای داودی و ارسال پرونده جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض، این وکیل دادگستری از زندان رجایی شهر کرج به صورت موقت آزاد شد.
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات امید معروف برگزار شد
امروز پنجشنبه ۱۷ تیرماه، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات امید معروف شهروند اهل شهرستان اشنویه، در دادگاه انقلاب این شهر برگزار شد. این شهروند روز سهشنبه ۲۵ آذرماه ۹۹، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و اوایل بهمن همان سال با تودیع قرار وثیقه آزاد شد
ارس امیری با پذیرش اعاده دادرسی از زندان اوین آزاد شد
ارس امیری، فعال فرهنگی و دانشجوی ایرانی دانشگاه کینگستون و کارمند سابق دفتر شورای فرهنگی بریتانیا، اوایل تیرماه، در پی پذیرش اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور، به صورت موقت و با تودیع قرار وثیقه از زندان اوین آزاد شد. خانم امیری پیشتر توسط دادگاه انقلاب تهران به ۱۰ سال حبس محکوم شد و این حکم عینا به تائید دادگاه تجدید نظر رسید.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، به دنبال پذیرش درخواست اعاده دادرسی ارس امیری، فعال فرهنگی و دانشجوی ایرانی دانشگاه کینگستون و کارمند سابق دفتر شورای فرهنگی بریتانیا، اوایل تیرماه از زندان اوین آزاد شد.
آزادی خانم امیری با تودیع قرار وثیقه صورت گرفته و پرونده او پس از ارجاع به شعبه هم عرض تحت رسیدگی مجدد قرار خواهد گرفت.
ارس امیری لاریجانی پیشتر در تاریخ ۲۳ اسفندماه ۱۳۹۶ توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و در تاریخ ۳۱ اردیبهشتماه سال ۹۷ با تودیع وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی از زندان اوین آزاد شد.
خانم امیری در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ۹۸ توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران، به ریاست ابوالقاسم صلواتی، تحت عنوان اتهام “اداره شبکه براندازی” به ۱۰ سال زندان و دو سال محرومیتهای اجتماعی از جمله ممنوعالکاری و ممنوعالخروجی پس از تحمل حبس ده ساله محکوم شد. اتهامی که توسط سخنگوی قوه قضاییه در رسانه های عمومی “جاسوسی” عنوان شد.
این حکم در مردادماه ۹۸ بدون تشکیل جلسه و حضور وکیل، توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد.
این دانشجوی ایرانی دانشگاه کینگستون بریتانیا در تاریخ ۱۶ شهریورماه سال ۹۷ در پی احضار به دادسرای اوین توسط نیروهای امنیتی بازداشت و دو روز بعد به بند زنان این زندان منتقل شد.
ارس امیری، فعال فرهنگی، دانشجوی ایرانی دانشگاه کینگستون، کارمند سابق دفتر شورای فرهنگی بریتانیا (بریتیش کانسیل) و دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه هنر است که در زمینه برگزاری نمایشگاهها و جشنوارههای هنری مشترک میان هنرمندان ایران و بریتانیا فعال بوده و با شورای فرهنگی بریتانیا (بریتیش کانسیل) همکاری داشته است.
این شورا که زمانی در ایران نمایندگی مستقل داشت، از فوریه ۲۰۰۹ بعد از احضار کارکنانش به دستگاههای امنیتی، فعالیت خود در تهران را متوقف کرد.
یکی از اعضای خانواده امیری پیشتر به رسانهها گفته بود تعاملات فرهنگی ارس امیری با هماهنگی و زیر نظر معاونتهای مختلف وزارت ارشاد ایران انجام میشده است.