حکم اعدام برای کودک و نوجوان در قانون جایزاست!
ایا برای حق زندگی آنان تدبیری اندیشه میشود؟
حق حیات و امنیت زندگی بعنوان یک حقِ ذاتی شناختهشده است.
آیا در دولت جمهوری اسلامی ایران این حق ذاتی به رسمیت شناخته میشود؟
آیا به عنوان حق شهروندی، در مقرارت و موازین اسلامی برای حق حیات و امنیت زندگی کودکان قانونی پیش بینی شده است؟
با تاسف در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حق شهروندی برای کودکان شناخته نشده است که مبنای قانونی و حمایت حقوقی از کودکان را داشته باشد.
ولی در قوانین جزا کاملا دیده شده و متاسفانه:بر اساس ماده 91 قانون مجازات اسلامی سن کیفری کودکان برای پسران ۱۵ سال و برای دختران ۹ سال میباشد.
اعدام نوجوانان در ایران برای یادآوری اعدام عاطفه 16 ساله در نکا و … براساس گزارش گزارشگر ویژه سازمان ملل در سال۲۰۰۸ میلادی، ۶۱ کودک مجرم در ایران اعدام شدهاند، همچنین در سال ۲۰۱۸ حداقل ۶ کودک مجرم اعدام شدهاند که در زمان ارتکاب جرم ۱۴ سال داشته اند. سازمان دیدبان حقوق بشر هم در هفتم ماه فوریه سال ۲۰۱۸ اعلام کرد در ماه ژانویه امسال اعدام سه کودک زیر ۱۸ سال اتفاق افتاده است. امیرحسین پورجعفر به جرم قتل و تجاوز در ۱۶ سالگی، علی کاظمی به جرم قتل در ۱۵ سالگی و محبوبه مفیدی به جرم قتل همسرش در ۱۷ سالگی در عرض یک ماه اعدام شدند.
بدیست که، اعدام، مروج خشونت و کشتار در جامعه است و نه تنها بازدارندگی ندارد بلکه خود قتل را ترویج میدهد، هیچگاه نمیتوان برای از بین بردن یک مشکل، آن مشکل را تشدید کرد، نمیتوان برای کاهش قتل عمد خود مرتکب قتل شد. علاوه بر این اعدام در ملا عام، حرمت جان انسان ها را از بین میبرد و جان دادن و کشته شدن یک انسان را در انظار عمومی، طبیعی جلوه میدهد.
ماده ٣٧کنوانسیون حقوق کودک ممنوعیت شکنجه، تضمین قانونی در اجرای مجازات را از وظایف قانونی دولت های میداند که هیچ کودکی مورد شکنجه قرار نگیرد و رفتار غیر انسانی و توهین آمیز با او نشود و جمهوری اسلامی این کنوانسیون را به امضا رسانیده است. سازمان عفو بینالملل با انتشار اطلاعیهای از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است اجرای حکم اعدام سه مرد جوان را که در زمان وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال سن داشتهاند، فورا متوقف کنند. ( محمد کلهر در زندان بروجرد استان لرستان، برزان نصراللهزاده در زندان رجاییشهر استان البرز و شایان سعیدپور در زندان سنندج استان کردستان ) در معرض خطر قریبالوقوع اعدام قرار دارند.
به گزارش سازمان عفو بینالملل و سازمان حقوق بشر ایران از زمان تصویب ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی در ایران تا سال ۹۶، حداقل ۲۵ نفر به دلیل جرایمی که در زمان کودکی انجام داده بودنداعدام شدند.
از طرفی مجرمان نوجوان، اعم از بی گناه و مقصر، با واقعیتهاى سخت و حادى در زندان های قضائى ایران مواجهند زیرا آنها را همانند زندانیان بزرگسال در نظر گرفته به همان نحو هم با آنها رفتار می شود.
دیگر این که کودکان یا نوجوانانی که توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران دستگیر می شوند تا زمان آزادی یا اعدامشان، با شرایط غیر انسانی، از جمله شکنجه به عنوان وسیله ای برای گرفتن اعتراف، روبرو می شوند. و طبق گزارشات زندانیان نوجوانان را بالاجبار وادار به خوردن قرص میکنند و ممانعت آنان از این کارغیرانسانی آنها را با باتوم، شلاق و سلول انفرادی و نیز شکنجه مواجه میکندد. این در حالی است که صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه ایران، آبان ماه سال ۹۳ گفته بود اعدام کودکان زیر ۱۸ سال دروغ محض است!؟.
ما اعضای کمیته دفاع از حقوق کودک و نوجوان با اعتقاد به ماده 3 اعلامیه جهانی حقوق بشر (حق حیات و امنیت زندگی) خواهان لغو اعدام بخصوص اعدام کودکان متناسب با ماده یک دومین پروتکل اختیاری میثاق بین اللملی حقوق سباسی و مدنی به منظور الغای مجازات مرگ مصوبه ۱۹۸۹و ماده ۳۷ کنوانسیون حقوق کودک هستیم (دولت جمهوری اسلامی ابران هر دو پیمان نامه ها را امضا کرده و از اجرای ان خود داری می کند ).
1108
کانون دفاع از حقوق بشر درایران
کمیته دفاع از حقوق کودک و نوجوان