گزارش نقض حقوق جوان و دانشجو در شهریور ماه ۱۳۹۷
تهیه و تنظیم گزارش :
بردیا زرتشت Bardia Zartosht
آزادی از زندان
با پایان دوران محکومیت؛ حمید ثقفی از زندان آزاد شد
حمید ثقفی، فعال ترک (آذربایجانی) که در خرداد سال 95 توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود، با پایان دوران محکومیت چهار ماهه از زندان تبریز آزاد شد.
احکام صادره
دادگاه تجدید نظر؛ مطهره شفیعی به شش ماه حبس محکوم شد
مطهره شفیعی، دبیر سیاسی روزنامه آرمان از جمله روزنامهنگاران اصلاح طلب بازداشت شده توسط وزارت اطلاعات دولت احمدی نژاد در سال 91 میباشد. وی در شعبه 15 دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی به شش ماه حبس تعزیری و دو سال محرومیت از فعالیت رسانهای و سیاسی محکوم شده بود. حکم صادره که به مدت 5 سال در شعبه 36 دادگاه تجدید نظر تعلیق شده بود در ماه گذشته به وی ابلاغ گردید. از اتهامات و دلایل صدور این حکم هیچ گونه اطلاعاتی در دسترس قرار ندارد اما “خبرگذاری فارس” یکی از دلایل را «ارتباط گرفتن با رسانههای بیگانه» نقل کرده است.
محاکمه گروهی شهروندان معترض در خوی در سکوت خبری
35 نفر از بازداشت شدگان اعتراضات دی 96 که با تودیع وثیقه آزاد شده بودند، به صورت همزمان، در دادگاه انقلاب خوی به ریاست قاضی درخوش محاکمه شدند. زمان دادگاه برای هر زندانی فقط 5 دقیقه بوده است و فقط از آنها پرسیده شده، که «اتهامات را قبول دارید یا نه؟»
شهروندان محاکمه شده معتقدند که جلسه دادگاه کاملا نمایشی بوده و احکام احتمالی بر اساس خواست مراکز امنیتی صادر خواهد شد. این جلسه صرفا با حضور قاضی و متهم و حتی بدون کیفرخواست و بدون اجازه دفاع در برابر اتهامات انتسابی برگزار شده است.
محکومیت شش فعال ترک در دادگاه تجدید نظر تایید شد
حکم مجموعا 48 ماه حبس صادره توسط شعبه یک دادگاه انقلاب شهرستان اهر در مهر سال گذشته برای شش تن از فعالان ترک (آذربایجانی) به اتهام شرکت در سلسه اعتراضات خیابانی به برنامه تلویزیونی فیتیله ، توسط دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان شرقی در تاریخ 10 شهریور عینا تایید شد.
اتهامات این افراد در دادنامه صادره از سوی شعبه سوم دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان شرقی “عضویت در دستجات مخالف مخالف به نظم به قصد بر هم زدن نظم و امنیت کشور”، “اجتماع و تنبانی برای بر هم زدن امنیت داخلی کشور” و “تشکیل و اداره دستجات مخالف نظام به قصد بر هم زدن نظم و امنیت عمومی کشور” عنوان شده است.
به حکم دادگاه انقلاب تبریز، امیر چمنی به حبس محکوم شد
امیر چمنی فعال مدنی، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب تبریز به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام به نفع گروههای مخالف نظام » به شش ماه حبس تعزیری محکوم شد.
صدور حکم 14 سال حبس برای دو تن از دراویش گنابادی
دو تن از دراویش گنابادی بازداشت شده در جریان حوادث گلستان 7 توسط دادگاه انقلاب تهران جمعا به 14 سال حبس تعزیری و 4 سال تبعید به سیستان و بلوچستان محکوم شدند.
اخبار دانشگاه
مردود اعلام کردن 30 دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و دکتری توسط سازمان سنجش
علت مردود اعلام کردن دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در مصاحبه توسط سازمان سنجش چیست؟ آیا نهادهای امنیتی در سازمان سنجش دارای شعبه هستند؟
اخبار عمومی جوانان
کشته و زخمی شدن سه شهروند توسط نیروی انتظامی در کرمانشاه
صبح روز یکشنبه 28 مرداد سه شهروند اهل کرمانشاه در اثر تیراندازی مستقیم یک مامور نیروی انتظامی کشته و زخمی شدند.
اعتراض و تجمع
تجمع دانشجویان در اعتراض به حذف سهمیه ارزی
در روز شنبه مصادف با 10 شهریور جمعی از دانشجویان در اعتراض به قطع ارز دانشجویی مقابل بانک مرکزی در خیابان میرداماد تهران اقدام به برگزاری تجمع کردند.
دستکم 5 تجمع اعتراضی برگزار شد
بیش از 250 نفر از کارکنان بیمارستان امام خمینی کرج در مقابل استانداری البرز، جمعی از رانندگان تاکسی در خرمآباد، جمعی از پیمانکاران طلبکار خط 6 مترو تهران، جمعی از کارگران گروه فولاد اهواز و جمعی از کارگران نیشکر هفت تپه در 5 شهریور طی تجمعاتی اعتراضی خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند.
اعتصابات
یازدهمین روز اعتصاب غذای یک زندانی در زندان ارومیه
مهدی طاها، زندانی محبوس در بند 14 زندان ارومیه به اتهامات مربوط به جرایم مواد مخدر که اکنون ششمین سال از 15 سال حبس خود را طی میکند از روز پنجشنبه 8 شهریور ماه در اعتراض به وضعیت خود و عدم اعزام به مرخصی دست به اعتصاب غذا زد. گفتنی است این زندانی در طول 6 سال گذشته از اعزام به مرخصی محروم مانده است.
گزارشی از اعتصاب غذای 9 زندانی در زندانهای مختلف کشور
نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر: وی از روز 3 شهریور در اعتراض به بازداشت و فشارهای قضایی متعدد بر خانواده، بستگان و دوستانش دست به اعتصاب غذا زد.
رامین حسین پناهی، زندانی سیاسی: او که زندانی سیاسی محکوم به اعدام است از چندی پیش به زندان رجایی شهر کرج منتقل شده است. او از روز 5 شهریور با دوخت لبهایش دست به اعتصاب غذا زد.
فرهاد میثمی، فعال مدنی: او که در تاریخ 9 مرداد ماه سال جاری بازداشت شده است از تاریخ 10 مرداد در اعتراض به بازداشت خود و سلب امکان معرفی وکیل اختیاری دست به اعتصاب غذای 27 روزه زده است.
نامق دلدل، زندانی سنی مذهب: وی که در سالن 21 اندرزگاه 7 زندان رجایی شهر کرج بسر میبرد، در 7 ماه گذشته از ناحیه استخوان ران پای راست دچار بیماری شده. او در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی و اعزام به بیمارستان خارج از زندان تا تاریخ 6 شهریور بیش از یک ماه به اعتصاب غذا ادامه داده است.
فرهاد آریایی (صحراپیما)، زندانی سیاسی: او که در بند کارگران زندان ارومیه، ششمین سال از هفت سال محکومیت خود را سپری میکند، با اشاره به اینکه شرایط آزادی زودهنگام را دارد از روز 24 مرداد در اعتراض به عدم موافقت دادگاه با درخواست خود و عدم اجرای ماده 134 دست به اعتصاب غذا زد.
سید قاسم آبسته، زندانی سنی مذهب: وی که در زندان رجایی شهر کرج به سر میبرد به دلیل عدم رسیدگی پزشکی و اعزام به مراکز درمانی دست به اعتصاب غذا زد. با وجود ضعف شدید جسمی و کاهش وزن در پانزدهمین روز همچنان با بیتوجهی مسئولان مواجه است.
سامان رحمانی: او که در بند سلامت زندان سقز میباشد با توجه اینکه به دلیل جراحت وارده به یکی از دستانش در آستانه فلج شدن قرار دارد در اعتراض به عدم اعزام به مرخصی و عدم دریافت خدمات درمانی دست به اعتصاب غذا زد.
فرشید ناصری، زندانی سنی مذهب: او در زندان رجایی شهر کرج در اعتراض به وضعیت حقوقی خود و عدم اعزام به مرخصی دست به اعتصاب غذا زد.
وریا ساعد موچشمی، حسن اسماعیلی، سعید مرادپور، مجتبی کونانی و علیرضا کونانی: این زندانیان محبوس در اندرزگاه 3 زندان رجایی شهر در اعتراض به مشکلات موجود در پرونده خود دست به اعتصاب غذا زدند که با ضرب و شتم و انتقال به زندان انفرادی مواجه شدند.
اعدام
کمال احمدنژاد در میاندوآب اعدام شد
سحرگاه روز دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۳۹۷، «کمال احمدنژاد» فرزند رحیم، زندانی محکوم به اعدام، با وجود ابهاماتی در پرونده اعدام شد. کمال احمدنژاد از اهالی روستای گامیشگولی میاندوآب در اواخر پاییز سال ۹۴ به همراه پنج تن دیگر به اتهام عضویت در یکی از احزاب کرد مخالف نظام و قتل هاشم زینالی عضو سابق سپاه پاسداران بازداشت و بنا به گفتهی خانوادهاش، تحت شکنجه وادار به اعتراف شد. پنج متهم دیگر این پرونده نیز هر کدام به ۱۵ سال حبس محکوم شدند.
زانیار مرادی، لقمان مرادی و رامین حسین پناهی اعدام شدند
سحرگاه 17 شهریور، “زانیار مرادی”، “لقمان مرادی” و “رامین حسین پناهی” سه زندانی سیاسی در زندان رجایی شهر کرج اعدام شدند
بالاگرفتن گمانهها از احتمال اعدام قریبالوقوع زانیار و لقمان مرادی؛ نگرانی از سرنوشت رامین حسین پناهی
بعدازظهر روز چهارشنبه ۱۴ شهریورماه مأموران زندان زانیار و لقمان را به بهانهی ملاقات با مدیر زندان، بهصورت جداگانه به بیرون از بند فراخواندند و متعاقباً آنها را -احتمالا- به بند سپاه در این زندان منتقل کردند. ساعاتی پس از انتقال این دو زندانی تلفنهای عمومی زندان نیز بدون هیچ توضیحی قطع شده است.
فزایش احتمال اجرای حکم اعدام این دو زندانی در حالیست که حدود ۴ سال از موعد مقرر نافرجام برای برگزاری دادگاه کیفری آنان میگذرد. پرونده این دو زندانی محبوس در زندان رجایی شهر کرج کماکان در هالهای از ابهام است و با وجود نص صریح قانون در بحث اطاله دادرسی و درخواستهای مکرر این دو زندانی همچنان هیچ چشماندازی از محاکمه و تعیین فرجام پرونده آنان دیده نمیشود. این زندانیان سیاسی که سالهاست بلاتکلیف در معرض اتهاماتی جدی به سر میبرند در سایهی فقدان اسناد مستدل، در صورت برگزاری دادگاه از احتمال بالایی برای تبرئه و رهایی از حکم اعدام برخوردار هستند. علاوه بر اطاله دادرسی، این دو زندانی از مشکلات پزشکی نیز رنج میبرند.
لازم به یادآوری است، زانیار و لقمان مرادی در حالی به اتهام قتل فرزند امام جمعه مریوان به اعدام محکوم شدهاند که این اتهام بارها از سوی این دو زندانی رد شده است. پرونده زانیار مرادی که به همراه پسرعمویش لقمان مرادی به اعدام محکوم شده است، به دلیل وجود نقایصی در پرونده همواره مورد نقد نهادهای مدافع حقوق بشر بوده است.
دستکم ۸ زندانی در رجایی شهر کرج اعدام شدند
سحرگاه روز چهارشنبه ۱۴ شهریور ماه، دستکم ۸ زندانی در زندان رجایی شهر کرج اعدام شدند. ۲ زندانی نیز با اخذ مهلت از اولیای دم از پای چوبه دار به بند بازگشتند.
انتقال یک زندانی جهت اجرای حکم اعدام در زندان زاهدان/ فرصتی دوباره برای یک زندانی دیگر
روز پنجشنبه ۱۵ شهریورماه، صبح امروز، یک زندانی که به اتهام “قتل” به اعدام محکوم شده بود، جهت اجرای حکم به سلول انفرادی زندان زاهدان منتقل شد. همچنین یک زندانی دیگر که روز گذشته جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل شده بود به بند بازگردانده شد. این زندانی پیشتر نیز در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۳۹۷، جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل شده بود و با دریافت مهلتی ۲ ماهه در تاریخ ۱ تیرماه به بند ۴ زندان زاهدان بازگشته بود.
نامه سرگشاده وکلای رامین حسین پناهی و درخواست توقف اجرای حکم اعدام وی
تیم وکلای رامین حسین پناهی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام
دستکم دو زندانی در زندان رجایی شهر کرج اعدام شدند
سحرگاه روز چهارشنبه ۶ شهریورماه حکم اعدام دستکم دو زندانی در زندان رجایی شهر کرج به اجرا درآمد. این زندانیان از بابت اتهامات مربوط به جرائم مواد مخدر و قتل به اعدام محکوم شده بودند.
بازداشت
کیومرث مرزبان بازداشت شد
کیومرث مرزبان، نویسنده و طنزنویس در تاریخ ۴ شهریورماه و یک سال پس از آنکه به ایران بازگشت توسط نیروهای اطلاعات سپاه در منزل خود بازداشت شد.
دانشجوی دانشگاه بریتانیا؛ گزارشی از آخرین وضعیت ارس امیری در زندان اوین
ارس امیری، دانشجوی ایرانی دانشگاه کینگستون بریتانیا که اسفندماه سال گذشته توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و در تاریخ سیویکم اردیبهشتماه سال جاری با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شده بود، روز 16 شهریور در پی احضار به دادسرای اوین بازداشت و پس از تفهیم اتهام به بند زنان زندان اوین منتقل شده است.
اتهام عنوان شده علیه ارس امیری در این دادسرا بصورت کلی اقدام علیه امنیت ملی بوده است. خانم امیری که دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه هنر است، در زمینه برگزاری نمایشگاهها و جشنوارههای هنری مشترک میان هنرمندان ایران و بریتانیا فعال بوده و با شورای فرهنگی بریتانیا (بریتیش کانسیل) همکاری داشته است.
بازداشت یک شهروند نقده ای توسط اطلاعات سپاه
یک کشاورز اهل روستای کوئیک شهرستان نقده به نام “سعدی معروف خلخانه” هفته گذشته مورخ ۱۱ شهریورماه توسط ماموران اطلاعات سپاه در منزل شخصیاش بازداشت و به مکانی ناملوم منتقل شد.
نجمه واحدی، فعال حقوق زنان بازداشت شد
صبح روز جاری نجمه واحدی، فعال حقوق زنان و دانشآموخته رشته جامعه شناسی توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی بازداشت.
بازداشت شماری از شهروندان در حمیدیه / سه معترض اهوازی به زندان منتقل شدند
روز 5 شهریور شماری از شهروندان اهل شهر حمیدیه در استان خوزستان توسط نیروهای لباس شخصی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. همزمان گزارش شده است سه تن از شهروندان اهوازی که پیشتر در پی اعتراضات مردادماه این منطقه توسط نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت شده بودند به زندان شیبان اهواز منتقل شدند. از اتهام مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی در دست نیست.
خبر
چهار فعال محیط زیست در عملیات مهار آتشسوزی مراتع مریوان جان باختند
چهار نفر از فعالین محیط زیست مریوان به نامهای”شریف باجور”، “امید کهنهپوشی(حسین زاده)”، “رحمت حکیمینیا” و “محمد پژوهی” در عملیات مهار آتشسوزی مراتع و جنگلهای مرزی مریوان جان خود را از دست دادند. چندین تن دیگر از فعالان محیط زیست نیز مجروح و به بیمارستان منتقل شدهاند.
فرماندار مریوان علت فوت این افراد را خفگی ناشی از دود و سوختگی به علت شدت آتش سوزی جنگل های نزدیک روستاهای سلسی و پیله در شهرستان مریوان اعلام کرد.
در میان جان باختگان شریف باجور از فعالین شناخته شده محیط زیستی و از اعضای هیئت مدیره انجمن سبز چیا بود که بارها در ارتباط با فعالیت ها و اقدامات محیط زیستی خود مورد بازداشت و بازجویی توسط نهادهای امنیتی قرار گرفته بود. انجمن سبز چیا از جمله فعال ترین نهادهای مردمی در مقابله با آتش سوزی مورد اشاره است.
خودکشی
نماینده ایلام در شورای عالی استانها؛ ایلام رتبه نخست خودکشی در دنیا
حمداله بیگی نماینده ایلام در شورای عالی استانها با بیان اینکه ایلام رتبه نخست خودکشی در دنیا را دارد گفت “از مسئولان تقاضا داریم برای مشکلات فراوان این استان چارهای بیندیشند. امروز ۸۰ درصد مردم ایران زیر خط فقر هستند و این فقر حاصل مدیریت و سیاست غلط است. امروز شفافسازی وجود ندارد. مشکل کنونی کشور فساد اقتصادی و عدم اراده قوی برای مبارزه با آن است. چرا دولت سکوت کرده است.”
وی افزود: “راهحل همه مشکلات نظارت صحیح است نه نظارت صوری و ناسالم. شاید تحریم و سوء مدیریت و عدم نظارت در شماها بیتاثیر باشد ولی مرفهین بی درد و کاخ نشینان بدانید و کمی شیشه دودیهای ماشینهای آخرین سیستم و ضد گلولههایتان را پایین بیاورید و ببینید در اطرافتان چه میگذرد. مردمان کمر خم شده، رنجیده و تحت امرتان کارت یارانهای و صدقهای خود را به ضمانت نانخشک در گرو نانواییها قرار میدهند. چرا به خودتان نمیآیید و دنبال چارهاندیشی نیستید؟”
بیگی ادامه داد: “باید پدیده نوظهور رانتخواری، ویژهخواری، انحصار، سایر عبارات و مفاهیم آزاردهنده حذف شوند. امروز اقتصاد بیمار و شرایط نابسامان کشور مناسب بازهای سیاسی نیست و ما در میان نبرد اقتصادی هستیم و دعوای سیاسی در میدان جنگ معنا ندارد. مجلس و سایر قوا حامی دولت باشند تا بتوان از این شرایط سخت عبور کرد و این شرایط سخت نیست اگر تحریمهای داخلی برداشته شود. سرآغاز بیبرنامگی و سوء مدیریت در اقتصاد کشور در دولت نهم و دهم بود”.
دانشجویان
سها مرتضایی، دانشجوی دانشگاه تهران به ۶ سال حبس محکوم شد
سها مرتضایی، دانشجوی کارشناسی ارشد علوم انسانی و دبیر صنفی مرکزی دانشجویان دانشگاه تهران که در جریان اعتراضات دیماه سال گذشته بازداشت شده بود به شش سال حبس تعزیری و دوسال محرومیت از عضویت در احزاب و گروهها و دستهجات سیاسی محکوم شد. وی به دلیل پیگیری وضعیت دانشجویان بازداشتی در اعتراضات دیماه ۹۶ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
لازم به یادآوی است این فعال دانشجویی پیشتر نیز در طی سلسله بازداشت های اواخر دی ماه سال ۹۳ بههمراه زهرا خندان، فرشته طوسی و پرستو بیرانوند از فعالین دانشگاههای امیرکبیر و علامه طباطبایی بازداشت و پس از حدود دو ماه در بهمن ماه همان سال آزاد شد.
زندانی سیاسی
وضعیت یک زندانی سیاسی محبوس در زندان زاهدان نامناسب گزارش میشود
“میثم چندانی” ۲۸ ساله، زندانی سیاسی محبوس در زندان زاهدان که از حدود ۶ سال پیش در حال تحمل حبس در این زندان است از یک سال گذشته به دلیل فشار ناشی از بلاتکلیفی طولانی مدت دچار اختلالات روانی شدید شده است با این حال مسئولین زندان از رسیدگی به وضعیت سلامتی یا حقوقی او خودداری می کنند. وی با اتهاماتی از جمله “اقدام علیه امنیت کشور”، “محاربه از طریق اقدام مسلحانه” و “عضویت در گروههای مخالف نظام” در این محل زندانی است.
هر چند بلاتکلیفی حقوقی زندانیان بطور مستقیم به مدیریت زندان مرتبط نمی شود اما نبود یک مرکز مددکاری و فقدان مکانیزم موثر ارتباط زندانیان با دستگاه قضایی از جمله مواردی تلقی می شود که ناشی از ضعف مدیریت زندان است. عدم توجه مسئولان این زندان نسبت به مواردی که در رسته حبس زدایی تلقی می شود مانند درخواست محکومان برای انتقال به رأی باز(حبس نیمه وقت)، مرخصی و عفو مشروط و سایر اقدامات ازیکطرف و برگزاری با تاخیر و نامرتب شورای طبقهبندی زندان که به درخواست های این چنینی زندانیان رسیدگی کند باعث شده تا حجم غیرلازمی از زندانیان در حالت حبس طولانی بمانند و جمعیت ساکن زندان به افزایش غیرضروری منتهی شود.
سازمان حقوق بشری ”ههنگاو“ اسامی و مشخصات ١۵ زندانی سیاسی کورد را که به اعدام محکوم شده و هم اکنون در انتظار اجرای حکم خود می باشند، منتشر می کند
.این ١۵ زندانی که در زندان های سقز، میاندوآب، ارومیه، تبریز و کرج محبوس می باشند به اتهام همکاری با احزاب کورد اپوزسیون ایران بازداشت و به اعدام شدهاند. حکم اعدام ٧ تن از آنها طی یک سال گذشته صادر و یا از سوی دستگاه قضایی تایید شده است.
نام و مشخصات زندانیان کورد محبوس به اعدام به شرح زیر می باشد؛
١ـ ارسلان خودکام / مهاباد / فروردین ١٣٩٧ / به اتهام جاسوسی برای حزب دمکرات کوردستان ایران / زندان مرکزی ارومیه
٢ـ حسن فرجی / بوکان/ ١٣٩٠/ به اتهام همکاری با یکی از احزاب کوردستانی / زندان مرکزی ارومیه
٣ـ دیاکو شیخ عبدالله / مهاباد / ١٢ اسفند ١٣٩٢ / همکاری با حزب کومله / زندان مرکزی ارومیه
۴ـ زانیار مرادی / مریوان / ١٣ مرداد ١٣٨٨ / همکاری با حزب کومله / زندان رجایی شهر کرج
۵ـ رامین حسین پناهی/ دهگلان / ٢ تیر ١٣٩۶ / همکاری و عضویت در کومله / زندان مرکزی کرج
۶ـ رضا ملازاده / سلماس / تابستان ١٣٩٠ / همکاری با حزب حیات آزاد کوردستان (پژاک)/ زندان مرکزی ارومیه
٧ـ صابر شیخ عبدالله / مهاباد / ١٢ اسفند ١٣٩٢ / همکاری با حزب کومله / زندان مرکزی ارومیه
٨ـ عبدالله سروریان / سنه (سنندج) / نامعلوم / همکاری با یکی از احزاب کورد و جاسوسی / زندان مرکزی ارومیه
٩ـ علی احمد سلیمان / جنوب کوردستان ( عراق) / ٢۶ آبان ١٣٨۴ / همکاری با حزب حیات آزاد کوردستان (پژاک) / زندان مرکزی تبریز
١٠ـ کمال احمد نژاد / میاندوآب / پاییز ١٣٩٣ / همکاری با حزب دمکرات / زندان مرکزی میاندوآب
١١ـ کمال حسن رمضان / سریکانی / ۶ شهریور ١٣٩٣/ همکاری با پژاک / زندان مرکزی ارومیه
١٢ـ لقمان مرادی / مریوان / ١٢ مرداد ١٣٨٨ / همکاری با حزب کومله / زندان رجایی شهر کرج
١٣ـ مصطفی سلیمی / سقز / ١۶ فروردین ١٣٨٢ / همکاری با حزب دمکرات / زندان مرکزی سقز
١۴ـ هدایت عبدالله پور/ شنو (اشنویه)/ تیر ماه ١٣٩۵ / همکاری با حزب دمکرات/ زندان مرکزی ارومیه
١۵ـ هوشنگ رضایی/ نهاوند / ٢٩ خرداد ١٣٨٩ / همکاری با حزب کومله / زندان رجایی شهر کرج
با پایان مرخصی؛ نازنین زاغری به زندان بازگشت
نازنین زاغری رتکلیف، شهروند ایرانی – بریتانیایی که بعد از دو سال و نیم زندان، به مرخصی سه روز اعزام شده بود، با پایان مدت مرخصی به زندان اوین بازگشت.
پرونده دختران ایرانشهر؛ بیخبری از “عبدالله بزرگزاده” پس از انتقال به قرنطینه زندان زاهدان
خانواده ” عبدالله بزرگزاده” از بیست روز پیش نسبت به وضعیت وی در بیخبری بسر میبرند. آقای بزرگزاده ۲۷ در تاریخ خردادماه، در تجمع مسالمت آمیز حمایت از دختران ایرانشهر توسط ماموران لباس شخصی بازداشت شده بود.
زندانیان
بلاتکلیفی ۱۴ ماهه یک شهروند در زندان زاهدان در سایه دخالت نهادهای امنیتی
محمد صالح شهدادزهی، از اعضای “هیئت جمع و ترتیب تفسیر تبیین الفرقان” ۱۴ ماه است که در زندان مرکزی زاهدان در بلاتکلیفی به سر می برد.
تداوم بیخبری از وضعیت توحید قریشی، زندانی سنی مذهب
توحید قریشی، زندانی اهل سنت محبوس در زندان رجایی شهر کرج در حالی که آخرین ماههای محکومیت خود را سپری میکرد حدود یک ماه پیش از این زندان به محل بازداشتگاه وزارت اطلاعات منتقل شد.
شکنجه در زندان
زندان رجایی شهر کرج؛ شکستن دست و پای یک زندانی توسط پرسنل زندان
روز سهشنبه ۱۳ شهریورماه “رضا قاسمی” محبوس در زندان رجایی شهر کرج به دلایل نامعلوم توسط رئیس اندرزگاه ۱۰ مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفت. این ضرب و شتم در حدی بوده که منجر به شکستن مچ دست راست و هر دو پای این زندانی از ناحیهی پنجه شد و در حال حاضر از ویلچر استفاده میکند. رضا قاسمی، ۲۸ ساله، زندانی محکوم به اعدام به اتهام قتل در این زندان نگهداری میشود.
ضرب و شتم و بدرفتاری مسئولان زندان رجایی شهر کرج مسبوق به سابقه است. روز شنبه مورخ ۱۶ تیرماه سال جاری نیز یک زندانی به نام بهروز حسینی در بند ۶ زندان رجایی شهر کرج توسط پرسنل بند به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت. همچنین در موردی دیگر از رفتار خشونت آمیز مسئولان زندان رجایی شهر کرج با زندانیان میتوان به ضرب و شتم اخیر حمزه درویش، زندانی سنی مذهب زندان رجایی شهر کرج در تاریخ ۲۶ اردیبهشتماه اشاره کرد. این زندانی که به دلیل آسیبهای وارده بر اثر اعتصاب غذاهای طولانی مدت با پابند و دستبند به پزشکی قانونی اعزام شد، پیش از اعزام به شدت توسط مسئولان زندان مورد بدرفتاری قرار گرفت و در خصوص احتمال بیان اظهاراتی که مسئولان زندان را در مظان اتهام قرار بدهد تهدید شد.
کارگران
تعطیلی شرکت تولیدی نوشابه ایران کولا / بیش از ۲۰۰ کارگر بیکار شدند
شرکت تولیدی نوشابه ایران کولا واقع در شهرک صنعتی ایرانشهر پس از ۱۷ سال فعالیت و با داشتن بیش از ۲۰۰ کارگر به دلیل نبود مواد اولیه و سرمایه در گردش تعطیل شد.
محرومیت از تحصیل
نیکان شیدان شیدی، دانشجوی بهایی از دانشگاه اخراج شد
نیکان شیدان شیدی، دانشجوی بهایی ترم سه مقطع کاردانی رشته قالبسازی دانشکده فنی انقلاب تهران به دلیل بهایی بودن از این دانشگاه اخراج و از ادامه تحصیل محروم شد.
کنکور ۹۷؛ افزایش تعداد دانشجویان بهایی محروم از تحصیل
تعداد دیگری از شهروندان بهائی شرکت کننده در کنکور سراسری سال جاری با پیغام نقص در پرونده مواجه شده و به دلیل بهایی بودن از ادامه تحصیل محروم شدند.
نامههای زندانیان
نامه سرگشاده پیام شکیبا؛ کشتار جمعی ۶۷ جنایت علیه بشریت بود
پیام شکیبا، زندانی سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر کرج طی نگارش نامهای سرگشاده در خصوص اعدامهای دهه ۶۰ و عاملان این کشتار دسته جمعی گفته است که “بعد از گذشت سی سال نه تنها هیچکدام از رهبران و هدایت کنندگان باند موسوم به اصلاحات نسبت به محکومیت این جنایت و محاکمه آمران و عاملان آن هیچ گونه اظهار نظری نکردهاند بلکه عدهای از آنان از آن حمایت و تمجید نیز کردهاند و آن وقت وقیحانه از خود عشوه حقوق شهروندی، مردم سالاری و دموکراسی ساطع میکنند”.
اعدام زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ واقعهای بود که طی آن به فرمان روحالله خمینی رهبر وقت ایران، چندین هزار نفر از زندانیان سیاسی و عقیدتی در زندانهای نظام جمهوری اسلامی ایران در ماههای مرداد و شهریور ۱۳۶۷ به شکلی مخفیانه اعدام و در گورهای دستهجمعی دفن شدند. این واقعه با توجه به عدم انجام تحقیقات مستقل و برخورد با مسببان آن کماکان پس از سه دهه یک چالش بزرگ و مطالبه جدی در فضای سیاسی و حقوق بشری ایران تلقی می شود.
در رابطه با نویسنده این نامه گفتنی است، پیام شکیبا زندانی سیاسی از بهمن ماه سال ۹۶ در زندان به سر می برد. وی که اکنون در زندان رجایی شهر کرج است در آذرماه سال ۹۶ توسط قاضی احمدزاده به اتهاماتی از جمله ” اقدام علیه امنیت ملی از طریق اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام ” به تحمل ۱۱ سال حبس تعزیری محکوم شد. حکمی که نهایتا در دادگاه تجدیدنظر نیز عینا تایید شد. آقای شکیبا عضو اسبق انجمن اسلامی دانشگاه زنجان و دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی است.
نقض حقوق بشر
کشته شدن یک شهروند بلوچ در پی تیراندازی بیضابطه ماموران زهک
“عیسی جدیدالاسلام” بلوچ اهل سنت از شهرستان زهک بر اثر تیراندازی مستقیم ماموران نیروی انتظامی جان خود را از دست داد. گزارش شده که ماموران بخاطر دو گالن بنزین که برای فروش به سر مرز برده بود به سمت وی شلیک کردهاند. ماموران پس از شلیک و قتل نامبرده و مطلع شدن از بار سوخت محل را ترک کردند. گزارشها حاکی از آن است که جسد این شهروند بلوچ ساعتها بدون رسیدگی در همان محل افتاده بود.
خانواده نامبرده در فیلمی که از آنها منتشر شده می گویند: “عیسی دو گالن بنزین برای فروش برده بود تا با پولش برای بچهها لوازمالتحریر بخرد”. عیسی جدیدالاسلام متاهل و دارای ۶ فرزند بود.
رییس شورای شهر سرپلذهاب: برخی زلزلهزدگان حاضرند، برای ساخت خانههایشان کلیه بفروشند
مجتبی جاسمی رییس شورای شهر سرپلذهاب می گوید که بدلیل گرانی مصالح ساختمانی، بسیاری از مردم فقط اسکلت خانه را بالا بردهاند و بقیه کار متوقف شده است. جاسمی اظهار کرد “مردمی هستند که حاضرند کلیه خود را بفروشند تا کار ساخت و ساز را انجام دهند؛ این درد است. زلزلههای پیدرپی، روح و روان مردم را به هم ریخته است. قرار بود که به مردم تیرآهن بدهند، ولی بعد اعلام کردند که هیچ تیرآهنی حمل نشده است”.
او تصریح کرد: “همچنین بدلیل گرانی مصالح ساختمانی، بسیاری از مردم فقط اسکلت خانه را بالا بردهاند و بقیه کار متوقف شدهاست”.
وی گفت: “همچنین بعید میدانم که اکثر مدارسی که تخریب شده بود، تکمیل شده باشند. بیشتر مدارس در حال ساخت هستند، اما اول مهر تکمیل نمیشوند، البته شاید چند مدرسه به صورت نمادین افتتاح شود.برای بسیاری از مدارس از کانکس استفاده میشود.
رییس شورای شهر سرپلذهاب در رابطه با وضعیت بهداشت شهر گفت: “بهداشت اصلا مناسب نیست. ای کاش وزارت کشور بگوید؛ برای شهری مثل سرپل ذهاب چه خدماتی را ارائه کرده است”.
رئیس شورای شهر سرپل ذهاب گفت: “۲۰ درصد مردم در خانهها زندگی میکنند، شاید هم کمتر. زلزلههایی که اتفاق میافتد باعث شده که همین ۲۰ درصد دوباره به کانکسها برود. اسکلت بسیاری از خانهها با زحمت بالا رفت، اما همین طور رها شده است. قیمت ملک نیز پایین آمده و بسیاری با همین قیمتها خانههای خود را فروختند و به کرمانشاه مهاجرت کردند و با این پول ناچیز در کرمانشاه خانه رهن کردند”.
او افزود: “برخی از مسئولان بنیاد مسکن حتی جواب تلفن نمیدهند تا بتوانیم مشکلات مردم را منعکس کنیم. برخی مسئولان شهر هم برای حفظ سمت خود از اینکه بگویند در این شهرستان چه میگذرد امتناع میکنند. متاسفانه آنها به وظیفه ذاتی خود عمل نکردهاند”.
وخامت حال
صدها تن از فعالین مدنی و صنفی خواستار درمان فوری محمد حبیبی، معلم در بند شدند
این فعال صنفی که که به تازگی به ده سال و نیم حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است، روز دوشنبه ۱۲ شهریورماه از زندان تهران بزرگ به زندان اوین منتقل شد. همچنین، “سازمانهای سندیکائی فرانسوی” در نامهای به آیتالله علی خامنهای، با اشاره به اینکه حبس محمد حبیبی تخطی از حقوق بشر و آزادیهای اساسی سندیکایی است، خواستار رسیدگی مناسب پزشکی و آزادی فوری این معلم دربند شدند.
این انتقال در حالی صورت گرفته است که وی به دلیل وخامت وضعیت عمومی در تاریخ پنجم شهریورماه به بیمارستان منتقل شده بود و انتظار میرفت مقامات قضایی به دلیل عدم رسیدگی پزشکی کافی با مرخصی درمانی وی موافقت کنند. اخیرا طی حکم کارگزینی حقوق ماهیانه ایشان نیز قطع شده است.لازم به یادآوری است روز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ پیرو فراخوان شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، بسیاری از معلمان بازنشسته و شاغل در شهرهای مختلف ایران اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردند. در تهران تعدادی از تجمعکنندگان توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند. چند روز پس از تجمع مورد اشاره، در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ماه، تمامی بازداشت شدگان این تجمع به غیر از محمد حبیبی با تودیع قرار کفالت از زندان اوین آزاد شدند.
آزادی از زندان 1 مورد
احکام صادره 5 مورد
اخبار دانشگاه 1مورد
اخبار عمومی جوانان 1 مورد
اعتراض و تجمع 2 مورد
اعتصابیون 2 مورد
اعدام 7 مورد
بازداشت 5 مورد
خبر 1 مورد
خودکشی 1 مورد
دانشجویان 1 مورد
زندانی سیاسی 4 مورد
زندانیان 2 مورد
شکنجه در زندان 1 مورد
کارگران 1 مورد
محرومیت از تحصیل 2 مورد
نامههای زندانیان 1 مورد
نقض حقوق بشر 2 مورد
وخامت حال 1 مورد
کانون دفاع از حقوق بشر در ایران
کمیته دفاع از حقوق جوان و دانشجو