لیست جدید کتابهای منتشر شده در کتابخانه کانون دفاع از حقوق بشر در ایران
در این مجموعه، دیدگاه ها و خاطرات دکترغلامحسین مصدق و برخی از یاران ونزدیکان مصدق دربارۀ منش و فضیلت های انسانی دکترمصدق مظهرو نماد آزادی، استقلال و دمکراسی ایران را می خوانید.
داستان کتاب ماجرای خانوادهای عجیب و شرح نحوهٔ ارتباطی است که بین فئودور کارامازوف، پیرمرد فاسدالاخلاق و متمول با سه پسرش به نامهای میتیا، ایوان و آلیوشا و پسر نامشروعش به نام اسمردیاکوف وجود دارد. برادران کارامازوف رمانی فلسفی است که به طور عمیقی در حوزهٔ الهیات و وجود خدا، اختیار و اخلاقیات میپردازد. از زمان انتشار این رمان توسط بسیاری از اندیشمندان و دانشمندان همانند آلبرت اینشتین، زیگموند فروید، مارتین هایدگر، کورت ونگات، لودویگ ویتگنشتاین و پاپ بندیکت شانزدهم مورد تحسین قرار گرفتهاست.
هدف از این مقاله گونهشناسی نقض حقوق کودکان ایران است که شامل جرائم علیه کودکان و مواردی است که در قوانین داخلی به عنوان جرم شناخته نشده است.
معیار اصلی گونهشناسی ما، اقدامات شدید علیه کودکان بوده است و اقدامات خفیف که از نظر به شمار آمدن به عنوان کودک آزاری در فرهنگهای مختلف مورد اختلاف است لحاظ نشده اند. تاکید بر این بوده که آمار ارایه شده فقط از دو روزنامه است و شامل مطبوعات دیگر و نیز مراجعات و شکایات و گزارشات مراکز درمانی و آموزشی و انتظامی نمیگردد بنابراین آمار واقعی بسیار بیش از آن است که در مقاله آمده.
تاکنون تعاریف و نظریه های فراوانی درباره کودک آزاری و انواع آن از سوی صاحبنظران مطرح گردیدهاند.
“کودک آزاری” عبارت است از هر گونه فعل یا ترک فعلی که باعث آزار روحی و جسمی و ایجاد آثار ماندگار در وجود یک طفل شود، برخی از این آثار میتواند مخفی باشد. ممانعت از حاضر شدن در کلاس درس، محروم کردن او از غذا، حبس در حمام یا زیر زمین اشکال مخفی کودک آزاری است.
کتابی که در پیش رو دارید در ادامه تلاش ها و نگارش پیشین اینجانب میباشد و با وجود مدت زمان اندک که از چاپ اثر اول گذشته ، پس از دریافت بازخورد بسیاری از دوستان ، علاقمندان و فعالان حقوق بشر که با توجهات ، حمایتها و پشتیبانی که در جهت تبلیغ آن نقشی موثر داشته اند انگیزه ای شد تا برای چاپ دوم این کتاب اقدام گردد .
در چاپ دوم این کتاب، اهتمام بر آن شد تا از حیث محتوایی و اهمیت به موضوعاتی از قبیل : تحریم های بین الملی – افزایش مشکلات معیشتی مردم – بی تدبیری مسئولان نظام و سرکوب اعتراضات به حق مردم ،سرکوب و خشونت علیه زنان در خصوص قانون حجاب اجباری – پدیده شوم اسید پاشی و روند افزایشی اعتیاد در زنان ،افزایش و شیوع قتل و تجاوز به کودکان در ایران – انحرافات اخلاقی در آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ،خطرات و چالش های ناشی از بی توجهی مقامات جمهوری اسلامی به محیط زیست ایران از جمله بحران بی آبی و خشکسالی در ایران به همراه افزایش موج اعتراضات و مهاجرت های بی رویه مردم ، تداوم دستگیری ، بازداشت و زندانی شدن فعالان حقوق بشر – کنشگران مدنی و اجتماعی و فعالان سیاسی و…
در نتیجه اعتراضات مردمی توسط حکومت جمهوری اسلامی ایران به شدیدترین و خشن ترین شیوه ها مورد سرکوب قرار گرفته و ابتدایی ترین حقوق انسانی مردم ایران نقض و پایمال میگردد که در این مجموعه در بخشهای مجزا مورد بررسی قرار گرفته و به محتوای کتاب نیز اضافه شده است . به همین دلیل نگارنده بر خود لازم دانسته است مروری کوتاه بر مفاهیم حقوق بشر و علل نقض آن توسط جمهوری اسلامی ایران داشته باشد ، زیرا مفهوم اصطلاح ” حقوق بشر ” برگرفته از «حقوق طبیعی » و «حقوق ذاتی انسان ها » است که قدمتی به اندازه آفرینش بشر دارند
تمدن و ملالتهای آن را، که امروز در شمار معروفترین آثار اوست، در 1930 منتشر کرد. او در این کتاب با رویکردی روانکاوانه به بررسی فرهنگ و تمدن و چگونگی پدیدآمدن آن میپردازد. محور اصلی این اثر عبارت است از بحث دربارهی تضادی آشتیناپذیر میان دو نیروی متخاصم در روان بشر که غالبشدن یکی بر دیگری سرنوشت تمدن را تعیین خواهد کرد. این دو نیرو طبق نظریهی فروید از سایق عشق و سایق تخریب (یا مرگ) نشأت میگیرند و تاریخ نوع بشر تا به امروز برای از میان برداشتن تضاد بین این دو نیرو راهحلی نیافته است. این کتاب در هشت فصل تدوین شده است و مترجم نیز پیشگفتاری به آن افزوده است.
سیلویا پلات در ۲۷ اکتبر سال (۱۹۳۲) در آمریکا و در شهر بوستون به دنیا آمد و در سال 1953 او با بلعیدن ۵۰ قرص خواب برای اولین بار اقدام به خودکشی میکند ولی برادرش از آن اطلاع پیدا میکند و او را به بیمارستان منتقل میکند.در آنجا چند ماه تحت درمان و روانکاوی قرار داشت و تحت مداوا با شوک الکتریکی قرار گرفت. شرح وقایع این روزهای او بعدها دست مایهٔ تنها رمان او یعنی “حباب شیشه” قرار گرفت که کتاب پر فروشی نیز می شود..هنگامی که دانشجوی فوق لیسانس ادبیات انگلیسی و آلمانی بود با اتو پلات آشنا شد و باهم ازدواج می کند.
در سالهای بعد، او با استفاده از یک بورس تحصیلی به بریتانیا رفت. در دانشگاه کمبریج با تد هیوز شاعر بلندپایهٔ انگلیسی آشنا شد. دومین ازدواج او در ژوئن سال (۱۹۵۶) با همین شاعر بلند پایه بود.سیلویا پلات سرانجام در فوریه ۱۹۶۳ با گاز خودکشی می کند. بسیاری از علاقهمندان سیلویا پلات، بیبندوباری تد هیوز را عامل از هم پاشیدگی روانی وی و خودکشی او میدانند و بارها عنوان هیوز را از روی سنگ قبر او کندهاند. علاقه مندانش رابطه تد هیوز با زنی دیگر و ناتوانی سیلویا در خو گرفتن به این وضع را دلیل خودکشی مجدد او می دانند.
کتاب شامل شعر سه زن به دو زبان انگلیسی و فارسی می باشد.
در آخر کتاب هم زندگینامه و توضیحاتی درباره ی یادداشت های روزانه خانم پلات و درباره ی رمان حباب شیشه خواهیم خواند.
این کتاب به لحاظ تاریخی، شاید برای یک مسلمان آشنا با فرهنگ اسلامی و سیره پیامبر اکرم، چیز چندان نو و ناگفته ای درباره ی حقایق تاریخی اسلام نداشته باشد،
در سراسر گیتی هیچ اثر تخصصی دیگری به اندازه این کتاب روانشناسی توده ها معروف و پر آوازه نیست و بسیار کمیاب نیز می باشد، انسان در هرجا که امروزه به روانشناسی جامعه میپردازد و یا در پی جستجوی زمینه های پنهان روانی و قوانین غالبا معما گونه رفتار آدمی در بطن جامعه بر ی آید هنوز این اثر را میخواند واز آن نقل می کند …
پدید آمدن جنبش های توده ای بزرگ ، که خود طی چندین ده سال اخیر شاهد و قربانی آنها بوده ایم ، توده ای شدن فزاینده زندگی اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی باعث شده اند که ما امروزه از پرسش زیر به مراتب شدیدتر از انسانهای اوایل قرن حاضر به تکان آییم
پرسش این است که هرفرد چگونه جزیی از یک توده ی از لحاظ تشکیلاتی وروانی کم و بیش متحد الشکل می شود وچه عاملی باعث می شود تا وی به کاری دست بزند ویا از انجام عملی خودداری ورزد ؟
هرفرد چگونه جزیی از یک توده ی کم و بیش متحد الشکل می شود وچه عاملی باعث می شود تا وی به کاری دست بزند ویا از انجام عملی خودداری ورزد ؟ در هرجا که امروزه به روانشناسی جامعه میپرداند و یا در پی جستجوی زمینه های پنهان روانی و قوانین توده وار رفتار آدمی بر می آیند هنوز این اثر گوستا لوبون جامعه شناس مورخ و پزشک ضدسوسیالیسم فرانسوی را میخوانند واز آن نقل می کنند ..کتاب مورد علاقه آدولف هیلتر.
شایان ذکر است مفهوم توده نخستین بار با چاپ همین کتاب، یعنی روانشناسی تودهها اثر گوستاولوبون مشهور گردید
اندیشه وجود یک خود دیگر نظیر آنچه که در بالا شرح آن رفت عجیب و غیر معقول به نظر میرسد، اما آنگونه که از قرائن بر میآید انگار مجبوریم آن را بپذیریم. زیرا مشاهدات نجومی از این اندیشه غیر مادی پشتیبانی میکنند
فیلسوف و دانشمند بزرگ، ژان لادریر این کتاب را بر اساس تقاضای یونسکو در پی سمپوزیوم «علم، اخلاق، زیباییشناسی» که در سال ۱۹۷۴ از سوی بخش فلسفی یونسکو در پاریس برگزار شد، نگاشت و توجه فیلسوفان و دانشمندان سرتاسر جهان را به آن جلب کرد.
چگونه علم، فناوری و فرهنگها بهطور متقابل بر یکدیگر تأثیر میگذارند؟ آیا فرهنگهای سنتی میتوانند در برخورد با علم فناوری به حیات خود ادامه دهند؟ پرسشهایی است که این کتاب به آنها پاسخ میدهد.
امروزه، پیشرفتهای علمی، تحول عمیقی را نه تنها در محتوای فرهنگ (بهواسطه ارائه عناصر نوین معرفت و کاربستهای جدید) بلکه در شالودههای آن نیز ایجاد کرده است. هر روز بیشتر به این نکته پی میبریم که پویایی بالفعل علم – بهنحوی که بهطور مستقیم پیدا و آشکار نیست- ادراک سنتی غرب از خرد، صدق، رابطه استدلال نظری و استدلال عملی، هدف انسان و ماهیت واقعیت تاریخی را کاملا دگرگون کرده است. علم و فناوریِ مربوط به آن بهطور قطع بر تمام اجزای متشکله فرهنگ، در مفهوم وسیعش تأثیری تدریجی و تعیینکننده داشته است. علم و فناوری قوانین پیشرفت خاص خود را دارند، اما واقعیت تاریخی که در آنها بازتاب دارد، بسیار آشکارتر از واقعیت تاریخیای است که زیربنای فرهنگها را تشکیل میدهد. فرهنگها از گذشته تا کنون، همچنان متعدد و متنوع و در پیوند اساسی با سنتهایی بودهاند که به آنها نمود واقعیتی معین بخشیده است. هر فرهنگی، بیان وضعیت تاریخی خاص و دیدگاه متمایز تحویلناپذیری در خصوص جهان، زندگی، مرگ، معنای انسان و تکالیف، اختیارات، محدودیتها، بایدها و امیدهای او است. به بیان دیگر، فرهنگ بین انسان و جهانبینی خاص او، پیوند برقرار میکند.
باید توجه داشت که از برخی جهات، علم به منزله نظام خاص بازنمایی و فناوری به منزله نظام خاص کنش، تنها اجزای فرعی فرهنگ به حساب میآیند، اما از جهتی دیگر، آن دو نظامهایی مجزا و بهطور عمده مستقل از فرهنگ هستند که در کنش متقابل با فرهنگ و در همان حال، در تعارض با آنند.
در چنین زمینهای است که مولف در این کتاب میکوشد تأثیر متقابل بین علم و فناوری مبتنی بر آن از یکسو و فرهنگها از سوی دیگر را بررسی کند. مؤلف در این اثر در بررسی فرهنگها بر بعد اخلاقی (که بخشی از جزء هنجاری فرهنگ را تشکیل میدهد) و بعد زیباییشناختی (که بخشی از جزء بیانی فرهنگ را تشکیل میدهد) تمرکز کرده است. در حقیقت این دو بعد از آن حیث که به عمیقترین لایههای نظام فرهنگی تعلق دارند، دارای اهمیت ویژهای هستند.
مولف در این اثر تنها به تجزیه و تحلیل توصیفی صرف بسنده نکرده بلکه تا حدی به جنبه پیشبینیکننده و سنجشی آن نیز پرداخته است.
ژان لادریر در بخش نخست کتاب با عنوان «علم و تکنولوژی» در صدد پاسخگویی به این پرسش است که چرا علم و فناوری تاثیری قطعی بر سرنوشت فرهنگها میگذارند و یا چه تحولات اساسی در ابعاد زندگی فرهنگی پدید میآورند؟ بدین منظور و برای درک آن و ارزیابی صحیح از ماهیت تغییراتی که در فرهنگ در اثر علم و فناوری حاصل میشود، مولف به بررسی ویژگیهای خاص هر یک از آن دو پرداخته است.
در بخش دوم کتاب با عنوان «تأثیر علم و تکنولوژی بر فرهنگها» مولف بر این باور است که تأثیر علم و تکنولوژی بر فرهنگها دو جنبه دارد: از یکسو نوعی نایگانگی ساختاری و از سوی دیگر، امکانات جدیدی را برای فرهنگها فراهم میآورد. مولف برای آشکار کردن این دو پدیده، ابتدا به بررسی مکانیزمهای مربوط به کنش متقابل میان «علم و تکنولوژی» از یکسو و «فرهنگها» از سوی دیگر پرداخته است. بر این اساس، امکان بررسی مفصلتری را بهویژه درخصوص ارزشهای اخلاقی و زیباشناسی، به خود داده است.
در بخش سوم، با عنوان «ارزیابی آزمایشی» مولف با نگاهی انتقادی مجددا پدیدههای علم و فناوری را بازنگری کرده است. او ابتدا براساس ارزیابی جنبههای مثبت و منفی پیشرفت علم و فناوری و تأکید بر محدودیتهای ذاتی آن دو، به تنظیم نوعی ترازنامه مبادرت کرده و سپس، با نگاهی به آینده در باب اینکه «اگر قرار باشد علم و فناوری به یکپارچگی مناسبی با فرهنگها دست یابند، چه لوازم خواهند داشت؟» به طرح تعدادی از دیدگاهها پرداخته است.
در سرگذشت ندیمه ندیمهها زنان باروری هستند که وظیفهشان در تولید بچه برای همسران خلاصه شده. نقش ندیمهها بر اساس داستان زنان یعقوب در سفر پیدایش است که چون خود نمیتوانستند برای او فرزندی بیاورند، کلفتهایشان را واداشتند تا با شوهرشان نزدیکی کند و از هنگام زایمان بچهٔ آنها را تصاحب کردند و فرزند خود خواندند. افرد ندیمهایست که اجازه دارد روزی یک بار از خانۀ فرمانده و همسرش خارج شود و برای خرید به بازار برود، بازاری که در آن تصاویر جای کلمات را گرفتهاند، زیرا زنان دیگر حق خواندن ندارند. ندیمه ماهی یک بار به بستر میرود و دعا میکند که از فرمانده آبستن شود، زیرا حال که زاد و ولد کاهش یافته، ارزش ندیمهها تنها به بارآوریِ رحم آنهاست…
تعداد مسافران، هر روزه افزایش می یابد و این امر در بررسی و بازدید از نمایشگاه های کتاب و یا با مراجعه به اطلاعات کتاب های منتشر شده معلوم می شود. سالانه، هزاران نفر فارسی زبان از ایران و دیگر کشورها به نقاط مختلف دنیا سفر می کنند و کمتر کتابی برای راهنمایی ایشان منتشر شده است، که اطلاعات کشورهای مقصد را در اختیار ایشان قرار دهد. شاید بهترین مرجع در این باره، کتاب های سبز وزارت امور خارجه باشد؛ ولی کتاب های فوق کاملاً تخصصی بوده و فاقد اطلاعات و جاذبه های عمومی می باشند.
با توجه به این نیاز و خلاهای موجود، مدتی است تلاش شده است، اطلاعات مناسبی برای این امر از منابع مختلف تهیه گردد تا کمکی برای علاقه مندان و راهنمایی برای مسافران باشد. بدیهی است، جمع آوری و تنظیم این اطلاعات، کاری گروهی است. سفارتخانه ها و نمایندگی های برخی کشور های مربوط نیز برای تهیه منابع و تنظیم اطلاعات کمک هایی کرده اند
سفینه البحار و مدینه الحکم و الآثار مهمترین و معروفترین اثر پیرامون بحارالانوار است، که توسط شیخ عباس قمی گردآوری شدهاست.
این کتاب فهرست موضوعی بحارالانوار علامه مجلسی است که در مدت ۲۰ سال به پایان رسیدهاست. شیخ عباس خود مینویسد این کتاب بهترین اثر بجا مانده از وی است. او آن را در دو جلد تنظیم نموده و در جهت آسان نمودن مراجعه به بحارالانوار که بیش از صد جلد میباشد نوشته شده است.
شیخ عباس قمی در سال
«۱۲۹۴ ه.ق» برابر با « ۱۲۵۴ ه.ش » در قم متولد شد.
شیخ عباس تحصیلات دوران کودکی و نوجوانی را در قم گذراند. و پس از گذراندن مقدمات به نجف مسافرت کرد.
در نجف به مدت شش سال در درس اساتیدی از جمله صاحب عروه شرکت نمود؛ ولی اصلیترین استاد وی در علم حدیث علامه نوری است که تأثیر بسیاری بر شیخ عباس میگذارد.
محدث قمی پس از درگذشت محدث نوری در سال ۱۳۲۲ هجری قمری نجف را ترک کرد و به ایران بازگشت.
شیخ عباس قمی در روز جمعه اول ربیع الثانی۱۳۳۱هجری قمری به قصد اقامت وارد شهر مشهد شد. علت اقامت وی در مشهد به تقاضای حاج آقا حسین قمی بود و تا سال ۱۳۲۹ هجری قمری در آن جا سکونت داشت.
شیخ عباس قمی پس از واقعه گوهرشاد برای همیشه به نجف هجرت نمود و در آنجا در شب سه شنبه ۲۲ذی الحجه سال ۱۳۵۹ هجری قمری مصادف با اول بهمن ماه ۱۳۱۹ هجری شمسی و در سن ۶۵ سالگی درنجف فوت کرد.
عباس قمی آثار بسیاری از خود به جای گذاشت که مهمترین آنها کتاب سفینه البحار است که 20 سال برای آن زمان گذاشت.
شیخ عباس قمی در مقدمه این کتاب « سفینه البحار…» پس از آنکه از اهمیت و جایگاه احادیث سخن میراند و از وجوب بسط و صیانت از آن سخن میگوید، خود را از عاشقان احادیث معصومین از عنفوان جوانی میشمرد و از وجه همت قرار دادن همه کتب حدیثی برای خود یاد مینماید و سپس میگوید: ( پس از مطالعه تمام کتب حدیثی، به این نتیجه رسیدم که کتاب بحارالانوار کتابی است جامع المقاصد و دارای فواید و حسن اسلوب و مشتمل بر انواع علوم و حکم و اسرار به همین خاطر فهرست کردم آن را بنا بر حروف معجم )
این اثر گزیدهای بسیار دقیق و حساب شده از سراسر یک دائره المعارف بزرگ به نام بحار است که مایه صرفهجویی فراوان در وقت و مانع اتلاف عمر است.
کتابخانه کانون دفاع از حقوق بشر در ایران